Četvrti Halepa pretvorene u ruševine

Od gotovo 150.000 stanovnika, koliko ih je bilo prije rata, u Meyesiru je ostalo blizu 200 porodica (Anadolija)

Museyir, jedna od četvrti sirijskog grada Halepa, pretvorena je u ruševine nakon višednevnih bombardiranja barel-bombama, koje sadrže čak i do pola tone TNT-a.

Od gotovo 150.000 stanovnika, koliko ih je bilo prije početka rata, u Muyesiru je sada ostalo 200 porodica, javlja agencija Anadolija.

Na ovaj dio Halepa svakodnevno padaju teške barel-bombe, koje sadrže i do 500 kilograma eksploziva TNT.

Mustafa Sultan, jedan od lokalnih aktivista, kazao je da su teške bombe vojske predsjednika Sirije Bashara al-Assada ovaj dio grada pretvorile u ruševinu.

Tijela ispod ruševina

“Bombe ostavljaju velike kratere. Kada pogode u zgradu od četiri-pet spratova zgrada se ruši do temelja. Ispod ruševina je stradalo mnogo ljudi”, kaže Sultan.

Dodaje da ljudi sa ono malo mehanizacije što imaju pokušavaju raščistiti neke ruševine u nastojanju da izvuku tijela poginulih i ranjene.

Ovo naselje u Halepu nema ni struje ni vode, oni koji su ostali teško se snalaze za hranu, a Assadova avijacija opet svakodnevno bombardira ono što je ostalo od njihovih domova, piše Anadolija.

Uprkos svim nastojanjima sirijske vojske da preuzme ovaj dio Halepa, četvrt je još pod kontrolom Slobodne vojske Sirije.

Izvor: Agencije