Četvrtina nogometaša pati od depresije

Nekadašnji golman reprezentacije Njemačke Robert Enke sebi je oduzeo život 2009. godine (EPA)

Četvrtina nogometaša u svijetu ima simptome anksioznosti i depresije, pokazalo je istraživanje Sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro), koje je objavljeno u srijedu.

“Unatoč raširenom mišljenju kako nogometaši uživaju brojne blagodati, te da imaju ugodan i raskošan život, činjenica je da život profesionalnih nogometaša ima i svoje tamne strane, a najveći je problem depresija”, izjavio je Vincent Gouttebarge, koji je proveo istraživanje za FIFPro.

U istraživanju su sudjelovali aktivni i umirovljeni nogometaši iz Nizozemske, Škotske, Irske, SAD-a, Australije i Novog Zelanda.

Anketirano je 180 aktivnih profesionalnih nogometaša, a 26 posto ima simptome anksioznosti i depresije, 19 posto njih ima problema sa alkoholom, a sedam posto ih puši.

Kod umirovljenih nogometaša problemi su još veći. U istraživanju je sudjelovao 121 bivši nogometaš, a njih 39 posto pati od anksioznosti i depresije, 32 posto pretjerano konzumira alkohol, a 12 posto su pušači.

Nerazumijevanje okoline

O problemima s depresijom za Al Jazeeru je ranije govorio i bivši nogometaš Ivan Ergić, koji je sa 22 godine sebi priznao da je u depresiji. Tada je naišao i na nerazumijevanje za svoje stanje.

“Ja sam isto imao predubeđenja, ali ono što mogu da kažem iz svog iskustva je da je to bolest kao i svaka druga, koja može podjednako tako dobro da se leči kao i neke druge, recimo konvencionalne bolesti, tako da stigma i tabu uopšte ne bi trebalo da postoji, a kod nas i dalje, nažalost, postoji taj neki tabu, jer smo i dalje onako donekle konzervativno društvo”, kazao je Ergić.

Anketa objavljena početkom prošle godine pokazala je da veliki broj profesionalnih nogometaša koji nastupaju u engleskim takmičenjima ima problema sa depresijom.

Magazin Four Four Two naveo je kako 78 od 100 ispitanih profesionalnih igrača smatra kako je depresija veliki problem za nogometaše.

Gary Speed, bivši igrač engleskih klubova Everton i Newcastle, te reprezentacije Velsa, krajem 2011. godine pronađen je mrtav u svom domu.

Tokom istrage je njegova supruga kazala kako je i ranije govorio da „će sam sebi oduzeti život“.

Nakon Speedove smrti borba igrača sa depresijom postala je veliki problem i Asocijacija profesionalnih nogometaša (PFA) odaslala je pisma sa savjetima na adrese više do 50.000 bivših takmičara.

Nekadašnji golman reprezentacije Njemačke Robert Enke sebi je oduzeo život 2009, a o njemu je napisana knjiga Prekratki život (A Life Too Short), koja je dobila i nekoliko nagrada.

Izvor: Agencije