CG: D.L. osumnjičen da je naručio ubistvo novinara

Softić: Ne poznajem ljude koji su osumnjičeni, a mislim da policija ima informacije i ko je nalogodavac (Anadolija)

Uprava policije Crne Gore saopštila je danas da je D.L (41) iz Berana osumnjičen da je naručio ubistvo novinara Vijesti Tufika Softića.

Rano jutros pripadnici policije lišili su slobode Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića iz Berana, zbog sumnje da su pokušali da ubiju novinara Vijesti Tufika Softića. Labudović i Asanović su nakon saslušanja kod tužioca pušteni da se brane sa slobode.

Portparol Uprave policije Crne Gore Tamara Popović kazala je da je posebnim izvještajem, koji je kao dopuna krivične prijave nakon prekvalifikacije krivičnog djela jučer podnijet Višem državnom tužiocu u Bijelom Polju, obuhvaćen i D.L. iz Berana, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo podstrekavanje u vezi sa krivičnim djelom ubistvo.

„Osumnjičeni D.L. se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u drugoj državi. Sumnja se da je D.L. podstrekavao na izvršenje krivičnog djela na štetu Softića za koje je angažovao Labudovića i Asanovića, za što im je i dao određenu novčanu nadoknadu. Labudović i Asanović su, shodno tome, kako se sumnja, kao saizvršioci počinili krivično djelo 1. novembra 2007. godine u večernjim časovima, kada su fizički napali Softića u dvorištu njegove porodične kuće u Beranama. Njih dvojica su Softića, kako su sumnja, napali sa leđa, u momentu kad je izašao iz svog vozila koje je prethodno parkirao u dvorištu, i zadali mu više udaraca, najvjerovatnije palicama, u predjelu glave i tijela. Softić je od zadobijenih udaraca pao na tle, a Labudović i Asanović su se, sumnja se, potom udaljili sa lica mjesta“, kazala je Popović.

Iscrpne informacije

U ovom Beranama se, kako je objasnio Softić, prije desetak dana pojavio svjedok koji je dao iscrpnu informaciju o tome šta se desilo 2007. godine.

„Ne poznajem ljude koji su osumnjičeni, a mislim da policija ima informacije i ko je nalogodavac. Prije deset dana sam imao informaciju da će doći do ovakve akcije. Ono što sam saznao jeste da se u Beranama prije nekih 15 dana pojavio svjedok koji je ispričao šta se desilo 2007. godine. Na osnovu toga je uslijedila ova policijska akcija. Zato očekujem da se državni organi, prije svih policija, neće igrati sa ovakvim stvarima”, kazao je za Softić za agenciju Anadolija.

Nakon što je policija rano jutros uhapsila osumnjičene Labudovića i Asanovića, oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

„Iznenadila me informacija da su osumnjičeni odmah nakon saslušanja pušteni na slobodu. Ne bih da se miješam u taj dio posla, to je posao istrage, samo ponavljam kako se nadam da se državni organi neće poigravati s mojim slučajem“, kazao je Softić koji je prije pet mjeseci dobio policijsku pratnju, jer je MUP procijenio da mu je ugrožena sigurnost.

„Meni je pratnja dodijeljena prije pet mjeseci. Mogu reći da se sada sjećam bezbjedno.“

Osnovana sumnja

Crnogorska policija uhapsila je rano jutros u Budvi Labudovića i Asanovića iz Berana zbog osnovane sumnje da su 2007. godine pokušali da ubiju novinara dnevnog lista Vijesti Tufika Softića.

Njihovo hapšenje uslijedilo je na zahtjev višeg državnog tužioca, prenosi Anadolija.

Softić je napadnut 1. novembra 2007. godine na ulazu u porodičnu kuću. Tada su ga dva maskirana napadača udarala palicama po glavi i nanijela mu teške tjelesne povrede.

Softić i njegova porodica ranije su od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore dobili policijsko osiguranje.

Novinari u Crnoj Gori su u proteklom periodu izloženi brojnim napadima.

U januaru je nepoznati napadač bacio eksplozivnu napravu ispod prozora glavnog urednika Vijesti.

Nekoliko dana poslije novinarka Dana Lidija Nikčević je napadnuta 3. januara uvečer, u blizini hotela Onogošt u Nikšiću.

Njoj je tada prišao maskirani napadač sa fantomkom na glavi, obučen u crno. Povukao je za rame, a potom je nekoliko puta udario gumenom palicom po glavi. Nikčević je prilikom napada dobila povrede glave i tijela.

Privedeni napadači

Crnogorska policija je navela da je privedeno šest ljudi zbog tog napada, uključujući nalogodavca i finansijera, organizatora, pomagače i neposrednog izvršioca napada.

Policija je saznala i motiv počinilaca, navedeno je u saopćenju.

Potpredsjednik Udruženja novinara Ranko Pavićević rekao je ranije ove godine da je napad na Nikčević “još jedan u nizu primjera da ne živimo u slobodnom društvu, gdje su izgleda novinari krivi za sve, dok kriminalci i razni polusvijet bivaju zaštićeni u samo deklarativnom procesu za slobodno i demokratsko društvo u Crnoj Gori”.

Prema njegovim riječima, nadležni u Crnoj Gori, nakon svih prebijanja, prijetnji, šikaniranja, terorističkih napada, pa čak i ubistava novinara, ne shvataju da je slobodna javnost krvotok modernog društva.

“Ne shvataju da su nam na putu evropskih integracija neophodni profesionalni, odgovorni i slobodni mediji i novinari, te da je istina krajnji cilj njihovog rada”, rekao je Pavićević.

Podsjetio je na uzaludna reagovanja protiv sve učestalijih napada na novinare u Crnoj Gori i na, kako je rekao, interni i neodgovorni odnos nadležnih državnih organa u otkrivanju nalogodavaca i počinilaca.

U januaru crnogorski dnevni listovi Dan i Vijesti na svojoj trećoj stranici nisu objavili informacije, u znak protesta zbog nasilja nad novinarima.

Dnevne novine na dvanaestoj strani, također, nisu objavile informacije, već je ta stranica bila u crnoj boji. Isto je uradio Blic Crna Gora na svojoj drugoj strani.

Izvor: Agencije