CG: DPS i manjine formiraju izvršnu vlast

Prioritet nove vlade će biti poboljšanje životnog kvaliteta svim građanima (Wikimedia)

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) ocijenilo je da je prihvatljiva platforma stranaka manjinskih naroda za razgovore o formiranje nove vlade Crne Gore, dodajući da se ubrzo može očekivati konstituiranje skupštinske većine i formiranje izvršne vlasti.

“Predsjedništvo je ocijenilo da je njihova ponuđena politička platforma prihvatljiva. U narednim danima biće formalizovani dogovori između koalicionih partnera i buduće parlamentarne većine, o čemu će biti informisan predsjednik Crne Gore”, kaže se u saopćenju DPS-a.

Time će, kako se ističe, biti stvoreni uslovi za formiranje nove crnogorske vlade, koju će ponovo predvoditi i dominantno činiti DPS.

Prioritetni ciljevi nove izvršne vlasti bit će poboljšanje kvaliteta života svih građana, nastavak evropskih i NATO integracija, te ukupni ekonomski i društveni napredak Crne Gore, navela je DPS.

Partije manjinskih naroda dogovorile su se ranije da sa zajedničkom platformom nastupaju u pregovorima s DPS-om o formiranju parlamentarne većine.

Status manjina

Dokument su potpisale Bošnjačka stranka (BS), Forca i Hrvatska građanska inicijativa (HGI).

U platformi su obuhvaćeni najvažniji principi poboljšanja statusa manjina u Crnoj Gori, unapređenja kvaliteta života u nerazvijenim opštinama i ubrzanja evropskih i euroatlantskih integracija.

Iz BS-a je poručeno da će ta stranka tražiti mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore i jedno ministarstvo u novoj vladi, dok je Forca saopćila da je zainteresirana za resor manjinskih naroda.

Na izborima u Crnoj Gori 14. oktobra koalicija koju predvodi DPS dobila je najviše glasova, ali nedovoljno za ponovno osvajanje apsolutne vlasti, zbog čega je ključ za formiranje buduće vlade u rukama stranaka manjinskih naroda.

Koalicija Evropska Crna Gora, koju čine DPS, Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija (LP), osvojila je 39 poslaničkih mandata, a za formiranje vlade potrebno je 41, zbog čega je podršku tražila kod BS-a, koja ima tri mandata, odnosno HGI i dvije albanske nacionalne partije sa po jednim mandatom.

To je prvi put nakon izbora 2001. godine da koalicija koju predvodi DPS nije osvojila apsolutnu vlast u Crnoj Gori.

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore zakazana je za 6. novembar.

Izvor: Agencije