CG: Komunalna policija će moći koristi silu

Cilj zakona je što efikasnije održavanje komunalnog reda, kazao je Vesko Vukčević (Anadolija)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore utvrdilo je Prijedlog zakona o komunalnoj policiji, koji će se pred poslanicima crnogorskog Parlamenta naći sredinom jula.

Prema odredbama ovog zakona, komunalni policajci imat će mogućnost da zaustavljaju i isključuju iz saobraćaja motorna vozila, da upotrijebe fizičku silu u slučaju da je to potrebno, a, također u zavisnosti od situacije, moći će da koriste “lisice” za vezivanje, kao i palicu, prenosi Anadolija.

Direktor Direktorata za državnu upravu Vesko Vukčević je kazao kako je glavni cilj prilikom izrade novog prijedloga bio da se sačuva koncept zakona o kojem je već raspravljalo kada je povučen iz procedure.

“Imali smo obavezu da unaprijedimo odredbe kojima se propisuju ovlašćenja komunalne policije i kojima se propisuje kontrola nad primjenom tih ovlašćenja. Cilj je što efikasnije održavanje komunalnog reda”, kazao je Vukčević.

Prijedlog zakona propisuje određena ograničenja u primjeni ovlaštenja upotrebe sredstava prinude.

Ograničenja za policajce

“Propisano je da se ova sredstava mogu upotrebljavati na način da je komunalni policajac prvo dužan da upotrijebi najblaže sredstvo prinude. Također, ovlašćenja koja se tiču upotrebe palice i vezivanja su unaprijeđena i precizirana. Propisano je da se ovo ovlašćenje ne može primijenjivati prema maloljetnim licima, licima sa invaliditetom, iznemoglim i bolesnim licima i ženama. Komunalnom policajcu je dozvoljeno da primijeni sredstvo prinude samo u krajnoj mjeri, kada na drugi način ne može da obezbijedi održavanje komunalnog reda”, istakao je Vukčević.

Da bi komunalni policajci mogli da vrše ovakve poslove, predviđeno je da se moraju zadovoljiti određeni uslovi.

“Vršiće se provjera psihofizičkih sposobnosti, a također je predviđeno da lice koje vrši poslove komunalne policije mora biti stručno osposobljeno za vršenje tih poslova”, naglasio je Vukčević.

Na pitanje ko će kontrolirati rad komunalnih policajaca u slučaju prekomjerne sile, Vukćević je kazao da su to načelnik komunalne policije i predsjednik općine.

“Ukoliko dođe do primjene sile policajac je dužan u roku od 24 časa o tome izvijesti načelnika komunalne policije. Ukoliko dođe do teških povreda prilikom primjene sile ili do smrti, komunalni policajac će o tome morati da izvijesti predsjednika opštine”, kazao je Vukčević.

Izvor: Agencije