CG: Moguć bojkot Parlamenta zbog Nikšića

Sjednica crnogorske Skupštine, na kojoj je mandatar Milo Đukanović trebao predstaviti program i sastav nove Vlade, odgođena je za utorak, na zahtjev opozicije, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Razlog je politička situacija u opštini Nikšić, gdje već više od mjesec i po nakon izbora nije formirana gradska vlast.

Ukoliko se ovaj slučaj, koji opozicija naziva “političkom korupcijom”, ne riješi, spominju i bojkot rada državnog Parlamenta.

Uprkos najavama, nova crnogorska vlada još nije formirana.

Uoči sjednice Parlamenta, na kojoj je Đukanović trebao predstaviti program rada i nove ministre, opozicija je tražila odgađanje sjednice. Razlog je formiranje lokalne vlasti u Nikšiću.

Branko Radulović iz Demokratskog fronta (DF) je kazao: “Da se sjutra održi nastavak sjednice u Nikšiću na kome će se znati zbog čega je i ko projektovao političku korupciju na političkom nivou kada su u pitanju 50.000 građana Nikšića.”

Poštivanje simbola

Nikšić na novu vlast čeka još od oktobra. Iako opozicija ima većinu, više od mjesec su se sporili oko poštovanja državnih simbola i kandidata za predsjednika skupštine opštine.


Milica Marinović uživo iz Podgorice

Kada su konačno došli do dogovora, na finalnom glasanju većinu je imao kandidat suprotstavljene koalicije, predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS).

To je opozicionare navelo na sumnju da je neko iz njihovih redova potplaćen.

“Svi smo uvjereni da je u pitanju politička korupcija, i to sistemskog karaktera, koja se više puta ponavlja u Crnoj Gori. Zaista bi bilo potpuno suludo kada Parlament, kao krovna institucija, koja treba da brani demokratske tekovine ove zemlje, ne bi preduzela neke korake u pravcu tog prevazilaženja”, rekao je Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore.

Na mogućnost ponovljenih izbora u Nikšiću opozicija i ne pomišlja.

Traži da državni tužilac i skupštinski odbor za antikorupciju, koji tek treba biti formiran, sve ispitaju.

Podrška većine

Vladajuća većina podržala je zahtjev opozicije podnesen u ponedjeljak.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je ocijenio: “Slažemo se da ta pitanja treba detaljnije otvoriti, imamo odbor za antikorupciju, više puta sam pozivao državnog tužioca povodom drugih slučajeva.”

Ukoliko problem u Nikšiću ipak ne bude riješen, u opoziciji kao mogućnost vide i bojkot rada državnog Parlamenta.

Nastavak sjednice Parlamenta, na kojoj bi trebla biti konstituirana nova crnogorska vlada, najavljen je za utorak.

Izvor: Al Jazeera