CG: Nove zavrzlame s kreditima u francima

Crna Gora je prva u regiji usvojila zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, s ciljem pomaganja građanima čiji se dug uvećao zbog rasta vrijednosti te valute. Međutim, uprkos jasnim rokovima, njegova potpuna primjena još nije počela. Odobreni krediti vrijedni su blizu 130 miliona eura. Dok klijenti optužuju banke i regulatora za opstrukciju zakona, bankari tvrde da ga poštuju.

Esad Muminović oduzeo je sebi život aktivirajući bombu u kancelariji javnog izvršitelja. Učinio je to nakon što mu je kuća stavljena na licitaciju, a računi žiranata blokirani zbog kredita u švicarskim francima, koji više nije mogao vraćati. Početni dug od 30.000 eura, rastom franka, povećao se na više od 70.000 eura. Njegova kćerka Jasmina Muminović sada protiv banke vodi pravnu bitku.

“Specijalno tužilaštvo je pokrenulo uviđaj na osnovu ove moje prijave. Ja teretim Hypo Alpe Adria Banku, Hetu i Centralnu banku za zloupotrebu službenog položaja, organizovanu prevaru i navođenje na samoubistvo mog oca”, pojasnila je ona.

Nadu za dužnike koji nastavljaju borbu s kreditima uzetim u švicarskim francima daje zakonska odredba koju je Crnogorski parlament izglasao krajem jula.

Stotine miliona eura

“Zakon je obavezao banku da preračuna kredite u eure po kursu na dan sklapanja ugovora, napravi novu šemu otplate, sa fiksnom kamatom od 8,2 posto, dok je teret kursne razlike podijeljen između klijenta, banke i države”, javlja iz Podgorice Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

U Crnoj Gori jedino je Hypo banka davala kredite u švicarcima: 762 ugovora vrijedna blizu 130 miliona eura. Od toga, 482 ostala su u vlasništvu banke, 124 su ustupljena kompaniji Heta Asset Resolution, na koju su prebačeni takozvani loši krediti banke, 116 je otplaćeno, a 35 otpisano.

Nove ugovore banka je bila dužna dostaviti do 6. oktobra. No, predstavnici klijenata tvrde da je napravljen pogrešan obračun, banka je odbila primijeniti zakon na otplaćene kredite, kao i one u vlasništvu Hete, a dodali su i aneks o ništavosti ako Ustavni sud nakon žalbe obori zakon. Klijenti odgovornim smatraju regulatora tržišta.

“Centralna banka radi opstrukciju ovog zakona. Očigledno je da to radi u saradnji sa HAAB-om, na to nema pravo, jer niti je zakonodavac, niti je sud. Postavlja se osnovno pitanje – zašto to radi, zašto radi opstrukciju novog zakona na štetu građana”, kaže predstavnik klijenata Dragan Senić.

U Hypo Alpe banci ove tvrdnje smatraju neutemeljenim. Ističu da su 254 klijenta do sada potpisala nove ugovore koje su, tvrde, u skladu sa zakonom i regulativama Centralne banke ponudili samo onima čiji dug i dalje pripada banci. Regulator, međutim, tvrdi da nije ovlašten tumačiti zakon, već vrši nadzor nad primjenom, koju su ranije ocijenili problematičnom.

“Rješenje nastalog problema se, po mišljenju Centralne banke, može tražiti kroz odgovarajuće izmjene i dopune Zakona o konverziji. U protivnom, ‘tumačenje’ spornih normi Zakona o konverziji će ostati na nivou Banke i korisnika kredita, a sporovi po ovom pitanju će se moći razrješavati samo u eventualnom postupku pred nadležnim sudom”, navodi se u saopćenju Centralne banke Crne Gore.

Sudski sporovi i dalje traju

Do tada je gotovo polovina korisnika kredita zatražila pomoć bankarskog ombudsmana Halila Kalača. On kaže da Hypo banka ne poštuje zakon o konverziji.

“Izašlo se iz rokova, ta procedura traje i dalje. Banka u tom periodu sada zaračunava zatezne kamate korisnicima kredita, na šta oni u posljednje vrijeme daju najviše primjedbe. Tako da oni nisu uzrokovali taj period kašnjenja, a u stvari sada treba da plaćaju zateznu kamatu obračunatu u eurima kao neki novi dug”, rekao je.

Hypo Alpe Adria banka kredite u švicarcima odobravala je 2007. i 2008. godine, a klijenti su protiv nje pet godina kasnije pokrenuli sudski spor koji je i dalje u toku.

Izvor: Al Jazeera