CG: Opozicija traži ostavke zbog Šarića

Viši sud u Bijelom Polju ponovo će suditi Šariću i Lončaru za pranje novca (Al Jazeera)

Lideri opozicionog Demokratskog fronta (DF) i članovi skupštinskog Odbora za sigurnost zatražili su ostavke i hitne sjednice u vrhu crnogorske države zbog “ugrožavanja nacionalnog interesa i evropskih integracija”, nakon odluke Apelacionog suda o ukidanju presuda Dušku Šariću i Jovici Lončaru za krijumčarenje droge i pranje novca.

Apelacioni sud je presudio da Duško Šarić, inače, brat odbjeglog narko bosa Darka Šarića, nije organizirao kriminalnu organizaciju za šverc droge, dok će, po istoj odluci, Viši sud u Bijelom Polju ponovo suditi Šariću i Lončaru za pranje novca, javlja Tanjug.

Članovi Odbora za sigurnost DF-a pozvali su predsjednice Apelacionog i Vrhovnog suda Svetlanu Vujanović i Vesnu Medenicu i vrhovnu državnu tužiteljicu Ranku Čarapić da odmah podnesu ostavke jer su “činjenjem i nečinjenjem ugrozile nacionalne interese i europske integracije i poslale opasnu poruku građanima i međunarodnoj zajednici”.

Od predsjedničkog kandidata vladajućeg DPS-a Filipa Vujanovića zatraženo je povlačenje iz izborne trke.

Članovi Demokratskog fronta tvrde kako je oslobađajuća presuda rezultat “povezanosti narokartela s vrhom režima, vrhom korumpirane policije i službi za sigurnost te vrhom vladajućeg DPS-a”.

Bjelopoljski Viši sud je u maju prošle godine osudio Šarića i Lončara za pranje novca na osam, odnosno šest godina zatvora.

Izvor: Agencije