CG: Poziv na ostavke razljutio opoziciju

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milo Đukanović zatražio je od svih državnih dužnosnika, direktora ustanova i javnih preduzeća da prije izbora podnesu ostavke na funkcije na koje su imenovani, što je izazvalo negodovanje opozicije.

Lav Lajović, direktor novinskog preduzeća Pobjeda, u većinskom vlasništvu države, svoju ostavku je već potpisao.

Kaže da je postupio po preporuci partije kako bi dao odriješene ruke Vladi za kadrovska osvježenja.

“Ja to doživljavam u sklopu izbornih obećanja da se podigne odgovornost javnih funkcionera i daju se odriješene ruke vladi da formira nove timove, ministrima,”, kaže on. “Prosto, uradili smo ono što je i naša obaveza  – da ono što smo primili, to i ponudimo i stavimo se na raspolaganje.”

Opozicija: ‘Antievropski potez’

Za opoziciju je Đukanovićev poziv funkcionerima da unaprijed potpišu ostavke antievropski, retrogradan i protivan Zakonu o radu, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Iz opozicije smatraju da to nije način da se kazne oni koji nisu dobro radili svoj posao.

“Krivicu morate konkretizovati. Procedura mora biti transparentna i imati barem dvostepenost da se neki funkcioner žali ako je do premijera došla neistina, dakle morate imati postupak na bazi činjenica”, kaže Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta.
“Ne iznenađuje me od ovog mandatara, ali sam lično zabrinut ako takve metode krene da primjenjuje.”

Pravnik Dragan Šoć smatra da se potez mandatara ne kosi sa zakonom, jer funkcioneri nisu obavezni da postupe po njegovom nalogu.
Kaže da je riječ o političkom pozivu koji nema formu klasične bjanko ostavke.

” Kada se počinje neki mandat, onda se deponuje ili kovertira ostavka koja se u određenim uslovima može aktivirati, a ne mora,” pojasnio je Šoć.

“Ovdje ne – on ne može da drži te ostavke u džepu godinama, on o njima mora da odluči vrlo brzo, tu je mala razlika, ja bih to shvatio kao poziv da mu se svi mandati stave na raspolaganje.”

Provjera lojalnosti i poruka o smjenjivosti glavni su razlog Đukanovićevog poteza, ocjenjuju analitičari.

Imena ostaju tajna

Motiv, dodaju, može biti stvarna volja za reformom uprave, ali i posljedica izbornog rezultata.

“Da li je to kažnjavanje onih koji su loše uradili izbornu kampanju, ili onih koji su loše radili svoj posao, da li to dolazi sa pozicije predsjednika partije ili mandatara Vlade, jer te su dvije uloge u crnogorskom društvu pomiješane “, pita se Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju.

Kovačević očekuje da će javnost ostati uskraćena za informaciju koliko je tačno činovnika odbilo kovertirati ostavku.

Đukanovićev poziv odnosi se na blizu 500 funkcionera.

” Koliko je službenika odgovorilo na mandatarov poziv i dostavilo svoju ostavku u koverti ostaće tajna, ono što neće ostati tajna jeste sastav nove vlade, koji će se znati već u ponedjeljak”, javila je Marinović.

Izvor: Al Jazeera