CG: Predsjednički izbori za 1,2 miliona eura

Aktuelnom predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću mandat ističe 21. maja (AFP)

Predsjednički izbori u Crnoj Gori, zakazani za 7. april, koštat će državu blizu 1,2 miliona eura, od čega je 800.000 eura predviđeno za provođenje izbora, a 400.000 eura za izbornu kampanju.

Vujanović najpopularniji

Filip Vujanović i dalje je ubjedljivo najpopularniji političar u toj državi, dok predsjednik Skupštine Crne Gore i lider SDP-a Ranko Krivokapić ima najviše negativnih poena, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos Strategic Marketing.

Anketa javnog mnijenja, koju je Televizija Vijesti uradila s tom agencijom, pokazala je da čak 81 posto građana Crne Gore ima povoljno mišljenje o Vujanoviću, odnosno da u njega podjednako vjeruju Crnogorci i Srbi.

On konstantno ima stabilan rejting, s veoma malo negativnih ocjena, odnosno ima veliku podršku i među glasačima opozicionih stranaka.

Druga po popularnosti je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović, a na trećem mjestu je potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Igor Lukšić.

Istraživanje je provedeno od 19. do 22. januara na uzorku od 808 ispitanika.

Predsjednički kandidati prije izbora dobit će 40.000 eura, odnosno 10 posto od svote koja je budžetom predviđena za kampanju, dok se preostali novac dijeli na osnovu rezultata izbora.

Zakonom je predviđeno da se 40 posto sredstava raspodijeli kandidatima koji osvoje više od 10 posto glasova, a ostatak novca, odnosno skoro 200.000 eura, dobija pobjednik predsjedničkih izbora.

Kandidaturu na predsjedničkim izborima do sada su zvanično najavili aktuelni šef države i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović, lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić i čelnik Pravedne Crne Gore (PCG) Rade Bojović.

Socijalistička narodna partija (SNP) najavila je da će podržati Lekića, dok PCG preferira opciju da ima svog predsjedničkog kandidata, a to će, prema svemu sudeći, biti lider te stranke Darko Pajović.

Oprečno o Vujanoviću

Predsjednički izbori zakazani za 7. april bit će šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon stjecanja nezavisnosti 2006. godine.

Aktuelnom predsjedniku Crne Gore mandat ističe 21. maja.

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenja da li Vujanović ima pravo na još jedan predsjednički mandat.

On je do sada dva puta izabran za crnogorskog predsjednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanović je, prema istraživanju javnog mnijenja, trenutno najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa povjerenje i Crnogoraca i Srba.

Socijaldemokratska partija (SDP), manji partner u vladajućoj koaliciji, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsjednički mandat i neće ga podržati na izborima.

Izvor: Agencije