CG: Prijave zbog zloupotrebe službenih auta

Korištenje službenih vozila u privatne svrhe, tvrde u civilnom sektoru, čest je prizor u Grnoj Gori.

Iako sve veći broj građana prijavljuje zloupotrebu službenih automobila, kazne izostaju, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

No, u Crnogorskoj vladi tvrde da nije riječ o masovnim zloupotrebama, već pojedinačnim slučajevima koji se sankcionišu.

Crnogorski parlament ima 23 službena auta, a na parking ispred zgrade uskoro stižu četiri nova.

Koristit će ih predsjednici skupštinskih odbora, među njima i Aleksandar Damjanović koji je i ranije imao pravo na službeni automobil, ali po drugoj funkciji, kao predsjednik zastupničkog kluba.

Bez sankcija

„Smatram da ima potrebe da se klubovima poslanika, a sedam ih je u ovom Parlamentu, obezbijede elementarni uslovi da mogu da rade sa biračima. U odnosu na potrebe odbora, odbori rade u Parlamentu, zasjedaju ovdje i zaista sada, vrlo sam direktan, ne vidim razloga da bilo koji odbor, a ima ih 14 u Parlamentu, ima automobil, odnosno da 14 automobila bude na raspolaganju odborima“, kaže Damjanović.

Kaže, svoje pravo na službeni automobil ne zloupotrebljava. A da se ona nezakonito koriste u privatne svrhe, potvrđuju u nevladinoj organizaciji Građanska alijansa, koja se ovim problemom bavi posljednjih pet godina.

Sankcije, kažu, izostaju.

„U odnosu na broj prijavljenih zloupotreba službenih vozila, bilo je svega nekoliko sankcija i to su sankcije koje su bile više simbolične i rekao bih da na taj način ovaj problem ne može imati svoj epilog i ne može imati konačno rješenje“, kaže Edin Koljenović iz Građanske alijanse.

S tim se ne slažu u Crnogorskoj vladi.

Od prošle godine u funkciji je državni internetski servis, gdje građani prijavljuju zloupotrebe i dobijaju odgovore institucija. Od 235 prijava, kažu, u osam slučajeva izrečena je novčana kazna.

„Sve smo učinili što nam se čini mogućim da spriječimo i smanjimo eventualne zloupotrebe. Ako postoji još nešto što treba da uradimo, potpuno smo otvoreni za svaki konstruktivni prijedlog, ali ono što mi se čini da je jasno je da ne postoji masovna zloupotreba službenih vozila. Ima li pojedinačnih slučajeva – naravno da ima. Lično sam zatekao čovjeka koji je moj poznanik kako na dan državnog praznika koristi službeno vozilo. Slikao sam ga svojim telefonom“, kaže Srđan Kusovac iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Zloupotreba službenog vozila zakonski se tretira kao prekršaj – od opomene do novčane kazne, oduzimanja 20 do 40 posto plate.

Izvor: Al Jazeera