CG: Svinjska gripa odnijela tri života

Crna Gora prednjači u regiji po broju smrtnih slučajeva od influence virusa AH1N1 (EPA)

Virus gripe tipa AH1N1, poznat kao svinjska gripa, tokom prošle sedmice odnio je još tri života u Crnoj Gori, potvrdio je Institut za javno zdravstvo.

Riječ je hroničnim bolesnicima, između 55 i 60 godina, koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore.

Dva pacijenta nisu bila vakcinisana protiv gripe, a za trećeg ne postoje podaci.

Od početka godine, od svinjske gripe u Crnoj Gori je umrlo osam osoba, a 130 je zaraženih, navode u Institutu za javno zdravstvo (IJZ).

Pad broja oboljelih

Ipak, prema navodima Instituta, u odnosu na prethodnu sedmicu u Crnoj Gori se bilježi pad broja registriranih slučajeva oboljenja sličnih gripi.

“Registrovano je 130 oboljelih lica, sa incidencijom 21/100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti. U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom, zaključno sa 17. aprilom 2016. godine potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A i antigena virusa gripa tipa B kod 211 pacijenata. Suptipizacijom je u cirkulaciji dokazano prisustvo virusa gripa tipa A(H1N1pdm09), tipa A(H3N2) i tipa B”, saopćili su iz Instituta.

Iako je Crna Gora zemlja sa najmanjim brojem stanovnika u regiji, ona trenutno prednjači po broju smrtnih slučajeva od influence virusa AH1N1. Naime, od početka godine, svinjska gripa je u Hrvatskoj odnijela sedam života, dok je u Srbiji preminulo osam, a u Bosni i Hercegovini pet pacijenata.

Izvor: Al Jazeera i agencije