CG traži kontrolu nad ulazom u Boku

Razgraničenje se može postići sporazumno i putem arbitraže Međunarodnog suda u Hagu (Pixsell)

Crna Gora će insistirati u pregovorima o razgraničenju s Hrvatskom na tome da ima kontrolu nad ulazom u Bokokotorski zaljev, zaključeno je na sjednici crnogorskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Članovi tog Odbora pozvali su Hrvatsku da zajednički razmotre mogućnost potpisivanja sporazuma kako pitanje razgraničenja ne bi opterećivalo evropske perspektive obje zemlje, prenosi agencija Hina.

“Treba nastojati da se razgraničenje u rejonu Prevlake obavi sa ciljem zadržavanja prava Crne Gore nad ulazom u Bokokotorski zaliv i ostvarivanjem ekonomskih interesa uz puno uvažavanje interesa hrvatske strane” kazao je novinarima nakon sjednice predsjednik Odbora Miodrag Vuković.

Prema Vukovićevim riječima, odbor je ocijenio da treba pozvati Vladu da s hrvatskom stranom razmotri mogućnost potpisivanja sporazuma kako pitanje razgraničenja ne bi opterećivalo put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Dva modela razgraničenja

“Crna Gora ima ambiciju da postane članica Evropske unije za pet, šest godina. Ako bi se produžilo ovo pitanje ili trajanje privremenog sporazuma, to treba konstatovati međudržavnim sporazumom kako se ne bi blokirao ulazak Crne Gore u EU”, rekao je Vuković, dodajući da u postupak treba uključiti parlamente dvije države.

On je saopćio da se s predsjednikom Odbora hrvatskog Sabora za vanjske poslove Miloradom Pupovcem dogovorio da se sastanu u Beogradu u julu.

“Sastanku će prisustvovati članovi odbora iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i razgovaraće o parlamentarnoj saradnji po pitanju razgraničenja”, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, postoje dva modela razgraničenja, sporazumno i putem arbitraže Međunarodnog suda u Hagu.

Crnogorski opozicioni Demokratski front (DF) pokrenuo je inicijativu za rješavanje stanja na Prevlaci, smatrajući da se privremeni sporazum koji je i dalje na snazi, treba zamijeniti trajnim rješenjem.

“Privremeni sporazum ne može da traje beskonačno, a Hrvatska je na pragu EU i od juna će biti članica, pa će to biti granica Crne Gore i Unije. Dobro je da smo oko tog istorijskog pitanja postigli konsenzus”, rekao je dužnosnik DF-a Koča Pavlović.

Izvor: Agencije