CG: Tužilaštvo za ukidanje imuniteta poslaniku

Od sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine Parlament te države samo je jednom zastupniku ukinuo imunitet zbog krivične prijave. Dok političari to ne smatraju preprekom za izvršenje pravde, civilni sektor upozorava da zastupnici na taj način izbjegavaju sudske postupke za djela za koja je propisana kazna zatvora do pet godina. 

Pokušaj nasilnog ulaska u zgradu crnogorske Vlade kulminacija je štrajka radnika nikšićke fabrike Metalac početkom mjeseca. Zbog poziva radnicima na proboj policijskog kordona, crnogorsko Tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak i tražilo ukidanje imuniteta Janku Vučiniću, opozicionom poslaniku u Skupštini.

“Mislim da poslanici neće izglasati da se meni skine poslanički imunitet, iz razloga što mislim da nikakvo krivično djelo ja nisam uradio. Omogućio sam tim radnicima da uđu u zgradu Vlade i razgovaraju sa njenim predstavnicima i da pokušaju na taj način riješiti probleme. Od tog dana su se počeli rješavati problemi radnika Metalca”, kaže Vučinić, član Demokratskog fronta.

Od ukupnog broja do sada predatih zahtjeva, gotovo dvije trećine stigle su zbog privatnih tužbi za klevetu i uvredu, a trećina zbog težih krivičnih djela. Od njih, pak, polovicu je uputilo Tužilaštvo.

 

Od 32 zahtjeva za osam godina, Parlament Crne Gore samo je jednom ukinuo imunitet poslaniku. Riječ je o poslaniku vladajuće koalicije, koga je Tužilaštvo teretilo za zloupotrebu službenog položaja, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Dugogodišnji član Odbora Emilo Labudović i sam je bio predmet inicijative za ukidanje imuniteta, zbog postupka u kome mu se sudilo da je napao policajca. Imunitet mu nije ukinut. Prema njegovom mišljenju, takve odluke nisu prepreka da se poslanik sudski goni.

“Niko ne može biti doživotno zaštičen od kriminalne radnje, kriminalnog djela, i to što u ovom sazivu za godinu ili dvije možete i da odložite neskidanjem imuniteta nečije pojavljivanje pred organima sudskim ne znači da ste ga trajno oslobodili odgovornosti za učinjeno djelo”, kaže Labudović.

No, bez ukidanja imuniteta postupci miruju, a u pojedinim slučajevima – kakav je, naprimjer, ponovljeni mandat – mogu i zastariti, upozorava civilni sektor.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera