CG: Uvećane kazne u saobraćaju

Crna Gora od prvog januara primjenjuje novi zakon o sigurnosti saobraćaja koojim su kazne za prekršaje višestruko uvećane, a kontrole češće i rigoroznije.

Time se želi zavesti saobraćajna disciplina i smanjiti broj povrijeđenih i stradalih u nesrećama, saopćeno je u policiji Al Jazeerinoj reporterki Milici Marinović.

Dok zbog cijena kazni negoduju uglavnom vozači i stručnjaci smatraju da su one kod blažih prekršaja mogle biti i manje.

Novi saobraćajni propisi stavili su Crnu Goru na čelo regije po visini kazni.

Tako se za nevezivanje pojasa plaća i do 100 eura, za prekoračenje brzine do 2.000, koliko se kažnjava i vožnja sa preko 0.5 promila alkohola u krvi. Nemanje zimske opreme košta do 300 eura.

Reakcije građana

“Mislim da je to potpuno OK. Za ovaj grad treba da budu i veće kakvo je ponašanje vozača i struktura naroda, samo da se primjenjuje prema svima jednako”, kaže mještanin Podgorice Ivan.

Neki građani imaju primjedbe na novi zakon.

“Kako su odredili kaznu za pojas od 40-100 eura? Znači zašto nije fiksna, ako je neko ružan njemu 100 eura ako je neko lijep njemu 40 eura, to mi je skroz nejasno”, kaže Janko.

Najveće interesovanje među vozačima u CG ovih dana vlada za fluorescentnim prslucima.

Oni su u jednom momentu čak i nestali iz prodaje. Ukoliko ne posjedujete prsluk to vas može koštati između 30 i 80 eura.

Ukoliko je na mjestu suvozača dijete ili pijana osoba ili razgovarate telefonom platit ćete do 150 eura.

Osim „udara na novčanik” nesavjesne vozače čekaju i kazneni bodovi i mjera zabrane upravljanja automobilom do pola godine

Poboljšanje sigurnosti

U Upravi policije zadovoljni su početkom primjene novog zakona. Cilj je, kažu da se smanji broj povrijeđenih i stradalih na crnogorskim drumovima.

“Želim da izrazim lično i profesionalno ubjeđenje da će ovaj zakon i njegova primjena na svim segmentima na terenu doprinijeti poboljšanju bezbjednosti i jačanju lične i saobraćajne kulture”, kaže Ilija Janjušević iz crnogorske Uprave policije.

Iako rigorozan, novi zakon o saobraćaju je dobar, kažu eksperti.

Saobraćajni vještak Goran Čarapić objašnjava da kazne u slučaju brze vožnje, preticanja, prolaska kroz crveno, vožnje pod utjecajem alkohola i trebaju biti stroge, a u ostalim slučajevima ne.

Prethodni zakon iz 2006. u prvim godinama primjene nije se dobro pokazao.

Godine 2007. zabilježen je najveći broj poginulih – 122 osobe.

Pet godina kasnije, međutim, broj stradalih pao je na 46, što je najmanje od kako se u Crnoj Gori vode takve evidencije.

Izvor: Al Jazeera