CG zbog Sutorine ne šalje ambasadora u BiH

Sutorina je sve do Drugog svjetskog rata bila u nadležnosti Bosne i Hercegovine (Al Jazeera)

Crna Gora odgodila je slanje novoga veleposlanika u Sarajevo, nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH otvorio raspravu o inicijativi da se Sutorina kod Herceg-Novog vrati Bosni i Hercegovini u čijoj je nadležnosti bila sve do Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je razgovorao s bošnjačkim članom BiH Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem koji je podupro inicijativu Zastupničkog doma Parlamenta BiH da se održi javna rasparava o preispitivanje ugovora o granici kod Sutorine između BiH i Crne Gore.

Međudržavna povjerenstva o granici usuglasili su prošle godine sporazum o granici koji je poduprlo i Vijeće ministara BiH, po kojemu granična crta između BiH i Crne Gore treba biti utvrđena na temelju granica koje su zatečene u trenutku raspada Jugoslavije što je kao model rješavanja prijepora utvrdilo i Badinterovo povjerenstvo s početka 90-ih prošlog stoljeća.

Usmeni dogovor

No, dio povjesničara i političkih stranaka u BiH ponovno osporava da je na zakonit način promijenjena granica između BiH i Crne Gore navodeći da se o tome usmenim dogovorom s vlastima Crne Gore neposredno nakon Drugog svjetskog rata usuglasio partizanski čelnik iz BiH Đuro Pucar Stari iako nijedno tijelo bivše Jugoslavije ili BiH nije odlučilo da Sutorina pripadne Crnoj Gori.

Predsjednik Vujanović je u objašnjenju vlastima BiH istaknuo kako Crna Gora smatra definitivnim granicu između dviju država, odbacujući bilo kakvu mogućnost pomicanja granične crte.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović je pak naveo da podupire stajalište Zastupničkog doma Parlamenta BiH i dijela javnosti da se održi javna rasprava o preispitivanju granice kod Sutorine.

Zastupnički dom Parlamenta BiH zadužio je Ustavnopravno povjerenstvo da 27. veljače održi javnu raspravu o statusu Sutorine nakon čega bi ovaj parlament zauzeo konačno stajalište o graničnom prijeporu.

Izvor: Agencije