Chavez neće položiti zakletvu u četvrtak

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez neće položiti zakletvu u četvrtak, 10. januara, kao što je predviđeno Ustavom i učinit će to kasnije pred Vrhovnim sudom, objavio je predsjednik Nacionalne skupštine Disodado Cabello.

Chavez, hospitaliziran od 10. decembra na Kubi, tražio je da se, po preporuci njegovog ljekarskog tima, objavi kako se postoperativni proces oporavka mora produžiti do iza 10. januara te se zato ne može tog dana doći pred Skupštinu na polaganje zakletve, izjavio je Cabello zastupnicima.

Prema Članu 231 Ustava, “polaganje zakletve će se odvijati kasnije pred sudom”, dodao je Cabello.

Ranije je državni vrh Venecuele pozvao građane da masovno iskažu podršku oboljelom predsjedniku Chavezu i okupe se 10. januara, na dan kada bi trebala biti održana njegova inauguracija.

Masovni skup

Cabello, koji je na čelu Chavezove Partije ujedinjenih socijalista Venecuele, najavio je da će masovnom skupu prisustvovati i šefovi nekih država i vlada.

Prema Ustavu, novi izbori moraju biti održani u roku od 30 dana ako izabrani predsjednik umre ili nije u stanju obavljati dužnost prije nego što je preuzeo mjesto šefa države ili u prve četiri godine šestogodišnjeg mandata.

Šef venecuelanske opozicije Henrique Capriles, koji je izgubio od Chaveza na izborima u oktobru prošle godine, naglasio je da “institucije moraju odgovoriti na ovaj konflikt” i pozvao latinoameričke lidere da ne učestvuju na skupu zakazanom za četvrtak.

Potpredsjednik Nicolas Maduro je rekao da Chavez može položiti zakletvu čim to njegovo zdravlje dopusti te da je svečanost 10. januara tek “formalnost”.

‘Političke igre’

Capriles tvrdi da 10. januara završava jedan predsjednički mandat i počinje drugi te da u slučaju da predsjednik ne položi zakletvu on prestaje obnašati tu dužnost.

Za sada su učešće na skupu u četvrtak potvrdili predsjednik Urugvaja Jose Mujica i predsjednik Bolivije Evo Morales, kao i šef diplomatije Ekvadora Ricardo Patino.

Capriles je pozvao regionalne lidere da ne podliježu “igri jedne političke partije”, misleći na vladajuću stranku Venecuele, Partiju ujedinjenih socijalista.

On je po imenu pomenuo predsjednike Argentine, Brazila, Kolumbije, Bolivije i Ekvadora.

Chavez, koji boluje od raka, nalazi se u Havani, gdje je 11. decembra četvrti put operiran, poslije čega je dobio plućnu infekciju.

Izvor: Agencije