Chavez ponovo izabran za lidera Venecuele

Chavez, koji je na vlasti od 1999, pozdravlja svoje pristalice nakon objave rezultata izbora (AFP)

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez dobio je novi šestogodišnji mandat nakon što je na izborima za lidera ove južnoameričke države porazio lidera opozicije Henriquea Caprilesa, objavila je izborna komisija.

Chavez (58) je dobio 54,42 posto glasova, sa 90 procenata prebrojenih listića, dok je mladi opozicionar Capriles osvojio 44,97, pokazali su zvanični rezultati objavljeni u nedjelju navečer.

Tibisay Lucena, predsjednik Državne izborne komisije, izjavio je kako je glasalo 81 posto od 19 miliona registriranih birača, što je najveći odziv u posljednje vrijeme.

Za Chaveza je glasalo 7,4 miliona birača, što je 1,2 miliona više od cifre koju je osvojio Capriles, kazao je Lucena.

Po objavi rezultata, u prijestolnici Karakasu su počeli vatrometi, a pristalice novog-starog predsjednika su mahali zastavama i skakali od sreće ispred predsjedničke palače.

Ulice glavnog grada su bile pune ljudi koji su slavili pobjedu čovjeka koji ima skoro mesijanski status među siromašnima u Venecueli, a njegov trijumf je donio olakšanje njegovim ljevičarskim saveznicima, od Kube do Bolivije, koji se pouzdaju u njegovo dobročinstvo kada je riječ o nafti.

„Bilo je nevjerovatno, super je osjećaj. Računali smo dvije sedmice i znali smo da će pobijediti sa ovom razlikom. Ovu razliku smo očekivali. Sada bi trebao, pošto je opet pobijedio, unaprijediti sigurnost, vrijeme je za novu strategiju po tom pitanju“, izjavila je za Al Jazeeru Hildre Andara, 48-godišnja prodavačica dok je plesala u centru Karakasa.

Tmurna atmosfera

U izbornom štabu Caprilesa bila je tmurna atmosfera, a neke pristalice opozicije su i plakale.

Capriles je priznao poraz i čestitao Chavezu na pobjedi.

Ovo je Chavezova četvrta izborna pobjeda u skoro 14 godina provedenih na vlasti.

„Poslao sam mu čestitke“, kazao je pristalicama u izbornom štabu. Izgledao je potišten, ali je kazao kako je ponosan velikim brojem birača koji su mu dali glasove.

Lucia Newman, novinarka Al Jazeere koja se javila iz glavnog grada Venecuele, kazala je kako je „politička borba za život okončana“.

„Chavezova harizma i planovi socijalista su došli do pobjede“, dodala je Newman.

Ovo je Chavezova četvrta izborna pobjeda u skoro 14 godina provedenih na vlasti, premda je do nje došao manjom razlikom nego 2006. godine kada je dobio 62 posto glasova.

Pobjeda je Chavezu dala novi mandat od šest godina da učvrsti svoju zaostavštinu i jače nastavi sa tranzicijom u socijalizam države koja ima najveće dokazane rezerve nafte.

Odaziv na izbore je bio veliki i glasanje je na biralištima, gdje su se formirali veliki redovi, nastavljeno i nakon 18 sati (po lokalnom vremenu) kada su se birališta trebala zatvoriti.

Tokom dana Chavez je pozivao na mir jer su njegove pristalice počele ispaljivati vatromet i praviti zabave na ulicama.

„Pozivam naciju da ostane mirna, strpljiva i da niko ne očajava, da niko ne podlegne provokacijama, bez nasilja i čekajmo rezultate“, rekao je.

„Pripremimo se za ovo kao odrasli, u dobroj vjeri i želji da nastavimo marš Bolivarske domovine“, kazao je Chavez, misleći na heroja venecuelanske nezavisnosti Simona Bolivara.

Sretne cipele

Capriles je na svome Twitter profilu objavio: „Znamo šta se desilo i trebamo čekati“, te nazvao nedjelju „velikim, historijskim danom“.

Iako nije optužio Vladu da je namjerno odugovlačila sa objavom rezultata, Capriles se ranije žalio kako je u većini glasačkih mjesta nedostajalo reda i da Vlada treba nastaviti sa brojanjem.

Capriles (40), advokat koji je postao političar, pridobio je podršku fokusiranjem na svakodnevne probleme koje najviše pritišću glasače, poput visoke stope kriminala, nestanaka električne energije i korupcije.

Sa svojim „sretnim cipelama“, sujevjerni Capriles obratio se novinarima pomirujućim tonom nakon što je glasao.

„Šta god narod odluči danas, to je sveto. Da biste znali pobijediti, morate znati i izgubiti“, rekao je.

Chavez je dao milijarde od prihoda od nafte u programe borbe protiv siromaštva, te umješno koristio njegove skromne korijene i „narodnjački“ govor kako bi se povezao sa masama.

Chavez je vodio u većini anketa uoči izbora. Jedna od njih je pokazivala da je vodio 10 posto, dok su ostale projicirale da će pobijediti malom razlikom.

U Cota 905, siromašnom naselju, svi glasači koje je Al Jazeera intervjuirala kazali su kako podržavaju aktuelnog lidera.

„Chavez nam je donio mnogo toga dobrog. Socijalni programi, prodavnice sa jeftinom hranom i projekti u domaćinstvima su nam mnogo pomogli“, izjavila je kućanica Mireya Cecilia Maestro.

Chavez je napravio izvanredan povratak nakon što se oporavio od tumora ove godine i sada želi, u novom mandatu, nastaviti sa njemu svojstvenom socijalističkom revolucijom u ovoj članici OPEC-a.

Rastuća ljutnja

Dok mu je njegova direktna veza sa masama osigurala reizbor, veliki broj glasova opoziciji pokazuje stvarnu i rastuću ljutnju zbog neuspjeha Chaveza da se izbori sa osnovnim problemima poput nasilja, kriminala, loših cesta, nestanaka električne energije, te ukorijenjene korupcije na svim nivoima.

Od dolaska na vlast 1999. godine bivši vojnik postao je globalni bajraktar „antiimperijalizma“, sa vedrim ujedima američke Vlade i prijateljstvima sa liderima od Irana do Bjelorusije, koje Zapad gleda sa sumnjom.

U domovini, kreirajući imidž nasljednika heroja borbe za nezavisnost Bolivara, Chavez je dao milijarde od prihoda od nafte u programe borbe protiv siromaštva, te umješno koristio njegove skromne korijene i „narodnjački“ govor kako bi se povezao sa masama.

„Uz Chaveza sam do smrti. On je predsjednik siromašnih. Pomogao je svim radnicima, branio ih od privatnih kompanija koje ih iskorištavaju“, kazao je za Al Jazeeru Freddy Toledo, ulični prodavač u Karakasu.

Izvor: Al Jazeera i agencije