Chavez ponovo na liječenju u Havani

Chavez je izjavio da će pobijediti bolest i osvojiti još jedan predsjednički mandat u oktobru (Reuters)

Ppredsjednik Venecuele Hugo Chavez, koji boluje od raka, otputovao je na Kubu kako bi primio još jedan tretman radioterapije u toj zemlji.

Prije odlaska u Havanu, Chavez je u televizijskom obraćanju kazao da se radi o pet uzastopnih termina radioterapije, nakon čega slijedi dvodnevni odmor.

„Vjerujem da se rak u mom tijelu neće vratiti“, kazao je Chavez (57).

Predsjednik Venezuele, koji je na vlasit od 1999. godine, ranije je izjavio da će pobijediti bolest, kao i da će ponovo biti izabran za predsjednika na izborima u oktobru.

Prethodno liječenje 

Chavez je i ranije bio na liječenju u Havani, gdje mu je prošlog mjeseca operativnim zahvatom odstranjen maligni tumor, koji se pojavio na istom mjestu kao raniji zloćudni tumor, odstranjen u junu 2011.

Venecuelanski zvaničnici nikada nisu kazali od kakve vrste raka predsjednik boluje, ali tvrde da se kancer nije proširio na druge organe.

Liječenje dolazi usred Chavezove bitke za novi mandat, a venecuelanski predsjednik odbio je mogućnost pronalaženja kandidata koji bi ga zamijenio.

Njegov glavni protivnik je državni guverner Henrique Capriles (39), kojeg je ujedinjena opozicija ranije ove godine izabrala za lidera.

Izvor: Agencije