Chavez u stabilnom stanju nakon operacije

Chaveza je u Havani dočekao kubanski kolega Raul Kastro (lijevo) (EPA)

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez dobro se osjeća i u stabilnom je stanju nakon operacije na Kubi, tokom koje mu je uspješno odstranjen tumor u predjelu karlice, saopćio je njegov potpredsjednik Elias Jaua.

“Predsjednik Chavez je u dobrom fizičkom stanju”, rekao je Jaua pred glavnim odborom nacionalne skupštine, čiji su članovi pozdravili ovu vest uzvikom “Naprijed, komandante!”

Medicinski izvor blizak timu koji liječi Chaveza u Venezueli rekao je da je postupak trajao 90 minuta.

Jaua je pročitao saopćenje iz kabineta predsjednika, u kojem je istaknuto da tokom operacije nije bilo komplikacija, da je Chavez u stabilnom stanju i da se oporavlja uz podršku porodice, javio je AP.

Medicinski izvor blizak timu koji liječi Chaveza u Venezueli rekao je da je postupak trajao 90 minuta.

Chavez (57) se morao prošle sedmice vratiti u Havanu na još jednu operaciju, nakon što je poslije prethodnih operacija više puta rekao da je izliječen.

To je podstaklo sumnje u to da li će biti u stanju učestvovati u predsjedničkoj kampanji u oktobru, ili da vlada ukoliko pobijedi.

Kritičan trenutak

Prije nego što je otputovao u Havanu, Chavez je najavio da će operirati tumor, koji je najvjerovatnije maligan, i upozorio pristalice da s rezervom primaju glasine o njegovom zdravlju, koje će sigurno početi kružiti.

Opozicija je tražila da Chavez prebaci ovlaštenja na potpredsjednika, ali skupštinska većina je to odbacila.

I tokom ranijih liječenja on je ostajao na čelu države.

Opozicija je tražila da Chavez prebaci ovlaštenja na potpredsjednika, ali skupštinska većina je to odbacila.

Predsjednik Venezuele operiran je prošle godine i prošao je četiri tretmana hemoterapije na Kubi, pošto mu je ustanovljen karcinom u predjelu karlice.

Analitičari navode da Chavezova operacija dolazi u kritičnom trenutku po njega, pošto se priprema za pokretanje kampanje za osvajanje još jednog šestogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Chavezov protivkandidat na izborima je Henrique Capriles, guverner Venezuele, koji je ovog mjeseca pobijedio na izborima za predstavnika opozicije.

Izvor: Agencije