Chavezu još dvije godine života?

Chavez: Hvala Bogu, živ sam i zdrav i čvrsto stojim na svojim nogama (EPA)

Bivši ljekar Huga Chaveza, predsjednika Venezuele, izjavio je da su nade u oporavak predsjednika veoma slabe i da su mu ostale još manje od dvije godine života.

Nakon što je se u javnosti pojavila informacija da Chavez boluje od raka, zvanični izvori su izjavili  da se on oporavlja i da mu je svakim danom sve bolje nakon što je tri puta podvrgnut hemoterapiji na Kubi.

Salvador Navarette, koji je bio Chavezov lični ljekar od 2002. godine do nedavno, rekao je u intervjuu za meksički list Milenio Semanal da je pesimista što se tiče predsjednikovog zdravstvenog stanja.

Agresivna hemoterapija

„Po mom mišljenju, preostalo mu je manje od dvije godine života. Chavez ima tumor karlice i zbog toga je podvrgnut tako agresivnoj hemoterapiji“, kazao je Navarette.

On je rekao da je odluka da se predsjednički izbori u Venezueli održe narednog oktobra umjesto tradicionalno u decembru, povezana sa Chavezovim slabim zdravljem i njegovom ambicijom da ostane na vlasti. Dodao je da je Chavez veoma nepovjerljiv.

„On sada samo vjeruje kubanskim ljekarima“, kazao je Navarette, dodajući da je Chavez opsjednut čistoćom i da pije ogromne količine kafe.

Predsjednički mandat u Venezueli traje šest godina i ograničen je na dva uzastopna mandata prema ustavu iz 2009. godine. Chavez je na vlasti 12 godina.

Skrivanje istine

Krajem septembra Roger Noriega, bivši američki pomoćnik državnog sekretara za zapadnu hemisferu, optužio je venecuelanske vlasti da kriju istinu o Chavezovom zdravlju uoči izbora. On je upozorio američke vlasti na mogućnost da bi Chavez mogao napustiti političku scenu.

Predsjednik Venezuele rekao je u subotu da se njegovo zdravlje popravlja nakon krize prije četiri mjeseca.

„Hvala Bogu, živ sam i zdrav. Čvrsto stojim na svojim nogama“, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera