Chelsea preokretom donio titulu Leicesteru

Chelsea je prvo poluvrijeme gubio sa dva gola razlike (Reuters)

Leicester City je novi prvak Engleske jer je zahvaljujući remiju između Chelseja i direktnog konkurentna Tottenhama ostvario nedostižnu prednost u Premijershipu.

Tottenhamu je u susretu protiv gradskog rivala trebala pobjeda kako bi ostao u utrci za prvaka Engleske, a u prvom dijelu susreta je izgledalo da će taj san nastaviti.

“Mamuze” su prvi dio susreta igranog u na Chelseajivemo terenu završio sa dva gola u mreži plavaca.

Golove za Tottanham su postigli Hary Kane u 35. i  Heung-Min Son u 44. minuti.

Ipak, igrači u plavim dresovima se nisu predavali, pa je Gary Cahill u 58. minuti rezultat smanjio na 1-2, da bi Eden Hazard u 83. minuti rezultat poravnao i donio titulu Leicesteru.

Tim koji je prije samo osam godina igrao treću ligu dva kola prije kraja prvenstva ima nedostižnu prednost u odnosu na drugoplasiranog Tottenhama i novi je prvak Premiershipa.

U utakmici 36. kola Engleske lige Manchester United i Leicester City su na Old Traffordu u nedjelju su odigrali 1-1, pa je Leicester morao sačekati na svoj prvi historijski naslov prvaka.

Leicester je pobjedom kod Manchestera mogao osigurati naslov dva kola prije kraja, ali bez prvog strijelca Jamiea Vardya nisu uspjeli slaviti protiv Uniteda, koji se bori za četvrto mjesto i Ligu prvaka.

Leicester vodi s 77 bodova, sedam više do Tottenhama, što im je dovoljno da osiguraju nedostižnu prednost u prvenstvu.

Tottenham je morao slaviti kod Chelsea, a to je Spursima uspjelo zadnji puta daleke 1990. godine.

Neočekivani uspjeh

Ekipa Claudija Ranierija je na početku prvenstva za cilj postavila ostanak u elitnom takmičenju engleskog nogometnog prvenstva, tako da su osvajanjem titule prevazišli i najoptimističnija predviđanja za sezonu.

Napadač Leicester Cityja Jamie Vardy ranije je proglašen najboljim nogometašem u izboru Udruženja nogometnih novinara (FWA), čime je krunisana odlična sezona tima.

Vardy je ove sezone postigao 22 gola pomogavši tako svojoj ekipi koja je bila potpuni autsajder s koeficijentom 5.000-1 na kladionicama da postane glavni favorit za osvajanje naslova prvaka Premier League, prvog u historiji.

Vardy (29), koji je karijeru razvijao u Stocksbridgeu, Halifaxu i Fleetwood Townu, postao je prvi nogometaš koji je bio strijelac u 11 utakmica zaredom, na početku sezone.

Vardy, koji je osvojio 36 posto glasova, prvi je Englez koji je dobio ovu nagradu nakon Scotta Parkera kojem je to uspjelo 2011. i prvi igrač Leicestera od 1948. kada se nagrada počela dodjeljivati.

Drugo i treće mjesto u izboru zauzeli su njegovi suigrači Riyad Mahrez i N'Golo Kante, dok su u konkurenciji bili i Danny Drinkwater, Kasper Schmeichel, Wes Morgan i Danny Simpson, također igrači Leicestera.

Vardy, koji je zbog crvenog kartona propustio zadnje dvije utakmice Leicestera, vraća se na teren protiv Evertona u subotu.

Izvor: Agencije