ChemChina preuzima švicarsku Syngentu

Prošlog mjeseca ChemChina kupila njemačkog proizvođača mašina Kraus Mafei (EPA)

Kineska državna hemijska korporacija ChemChina ponudila je 43 milijarde dolara za kupovinu gigantskog švicarskog proizvođača pesticida Syngente, što bi bila najveća akvizicija jedne kineske firme u inozemstvu ikada.

Švicarska kompanija, sa sjedištem u Baselu, preporučila je akcionarima da prihvate gotovinsku ponudu ChemChine, koja je ekvivalentna iznosu od 480 švicarskih franaka (482 dolara) po akciji, prenosi agencija AP.

Kako izvještava AFP, menadžment Syngente je ocijenio da “predložena transakcija uvažava interese svih akcionara” i da će ovaj posao “omogućiti dalju ekspanziju prisutnosti kompanije na tržištima u usponu, posebno u Kini”.

Ova akvizicija bi nadmašila ugovor hongkonškog Unicoma o kupovini kineske Netcom grupe iz 2008. godine, vrijedan 28 milijardi dolara, prema podacima Bloomberga.

Kako ocjenjuje agencija AP, ovo preuzimanje je dio globalnog pohoda kineskih kompanija koje se nastoje raširiti po svijetu, kako bi se suprotstavile usporavanju poslovanja “kod kuće”.

Rast na globalnom nivou

Prošlog mjeseca je kineski proizvođač aparata za domaćinstvo Hayer Group kupio biznis s kućnim aparatima General Electrica, dok je konglomerat Vanda Group preuzeo holivudski studio Legendary Entertainment, podsjeća američka agencija.

ChemChina, s centralom u Pekingu, po okončanju posla, koji bi trebao biti finaliziran do kraja godine, zadržat će postojeći menadžment Syngente.

“Ova transakcija minimizira poremećaje u poslovanju”, izjavio je predsjednik Syngente Michel Demare, dodajući da je “ona usmjerena na rast na globalnom nivou, posebno u Kini i drugim tržištima u nastajanju, i omogućava dugoročno ulaganje u inovacije”.

Prošlog mjeseca je ChemChina kupila njemačkog proizvođača mašina Kraus Mafei za milijardu dolara i preuzela 12 posto udjela u švicarskoj firmi za trgovinu energijom Mercuria.

U martu prošle godine kupili su italijanskog proizvođača guma Pirelli, podsjeća AP.

Izvor: Agencije