Chicago i dalje najopasniji američki grad

Broj ubistava u Sjedinjenim Američkim Državama smanjen je prošle godine. Ali, Chicago i dalje nosi nezahvalnu titulu najopasnijeg američkog grada, sa najvišom stopom ubistava. Dopisnik Al Jazeere Matthew Cassel istraživao je šta vlasti rade kako bi se to promijenilo.

Porodici Dariusa McGrawa ostale su samo njegove fotografije. U novembru prošle godine, ovaj 22-godišnjak ubijen je sa četiri metka u leđa dok je išao po kćerku Harmony. Njegov otac Arthur kaže da je on bio jedan od lidera lokalne zajednice i da nije imao veze sa bandama.

Arthur McGraw je rekao: “Vidim ga kako se smiješi, vidim ga kako drži Harmony, kako razgovara sa mamom, kako se igra s bratom”.

McGraw je jedna od 513 osoba ubijenih u Chicagu 2012. Zamjenik načelnika policije četvrti South Side Englewood Leo Schmitz kaže da se broj ubistava u njegovom okrugu smanjuje, zahvaljujući novoj strategiji za smanjenje nasilja.

Prenos informacija

“Koristimo tu strategiju, koja uključuje policajce koje šaljemo na teren, kao i informacije koje svakodnevo dobijamo i koristimo. Tako je u svakoj smjeni. Informacije se prenose od smjene do smjene”, rekao je Schmitz.

“Zbog povećanja nasilja u brojnim siromašnim afroameričkim i latinoameričkm četvrtima, mnogi smatraju da rješenje nije veći broj policajaca na ulicama. U ovoj četvrti, samo nekoliko minuta vožnje od kuće predsjednika Obame, građani kažu da bi grad trebao više ulagati u ove zajednice”, izvijestio je Cassel.

Među njima je 25-godišnji Chris Bufford, također jedan od lokalnih lidera.

Bufford je kazao: “Treba ulagati u radna mjesta za mlade ljude, u programe stjecanja životnih vještina, u sigurna mjesta na koja mogu izlaziti i družiti se, kako bi odrastali u sredinama koje će ih podržavati i ohrabrivati”.

Ali od tog ulaganja još nema ništa. U oktobru je organizacija u kojoj su Chris i Darius radili zatvorena zbog nedostatka sredstava.

“Užasno je vidjeti kako vam dijete ubijaju na ovim ulicama”, dodao je Arthur McGraw.

A dok vlasti budu zanemarivale mlade, sve više porodica tugovat će poput one Dariusa McGrawa.

Izvor: Al Jazeera