Chicago, najkorumpiraniji grad SAD-a

U studiji provedenoj prošle godine, Chicago je naveden kao najkorumpiraniji grad u Sjedinjenim Američkim Državama. Prošle sedmice, sud je odbio zahtjev da se guverneru Ilinoisa Rodu Blagojevichu smanji 14-godišnja zatvorska kazna na koju je osuđen upravo zbog korupcije. A to je samo jedan od brojnih sličnih slučajeva u historiji Chicaga.

Chicago ima mnogo nadimaka, a najpoznatiji među njima su Vjetroviti grad i Američka prijestolnica korupcije.

“New York je poznat po neboderima – Empire State Buildingu, Svjetskom trgovačkom centru, 11. septembru. Detroit po automobilima. Las Vegas po kockanju. A šta Chicago ima? Gangstere”, kazao je Russell Lewis iz Historijskijskog muzeja Chicaga.

Od kada je gangster Al Capone postavio člana svoje organizacije za gradonačelnika Chicaga, grad je poznat po saradnji između političara i kriminalaca.

Studija Univerziteta u Ilinoisu pokazala je da su od 1976. čak 1.642 gradska zvaničnika osuđena za korupciju više nego u bilo kojem drugom američkom gradu.

„Otkrili smo korupciju u policiji. Otkrili smo korupciju u predgrađima. Otkrili smo da su od mojih kolega, članova Gradskog vijeća, 33 završila u zatvoru od ‘70-ih, kada sam ja bio vijećnik. Ne govorimo o trulim jabukama u korpi, to bi bilo ok, riješili bismo se trulih jabuka. Ali ovdje govorimo o truloj korpi”, rekao je Dick W. Simpson sa Univerziteta u Illinoisu.

Grad ima cijelu galeriju političara koji su se našli iza rešetaka: kongresmen Jesse Jackson Junior- zatvoren 2013. zbog zloupotrebe sredstava za kampanju; kongresmen Dan Rostenkowski – zatvoren 1994. zbog pronevjere; bivši kongresmen Mel Reynolds – zatvoren zbog bankarske prevare i zloupotrebe sredstava za kampanju. Ponovo je izabran nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje 16-godišnje volonterke.

Iskorjenjivanje korupcije

Politika Chicaga dominira Ilinoisom, državom čija su četvorica od devetorice posljednjih guvernera završila u zatvoru.

„Ako nije najkorumpiranija američka država, onda je žestok konkurent za tu titulu”, rekao je Robert Grant, specijalni agent FBI-a.

Republikanac Jordan Ryan zatvoren je zbog prodaje državnih ugovora. Demokrata Rod Blagojevich za pokušaj prodaje nekadašnjeg Obaminog mjesta u Senatu.

“Ponašanje zbog kojeg bi se Lincoln prevrtao u grobu”, kazao je Patrick Fitzgerald, državni tužilac.

„Zbog korupcije, u Čikagu su zloupotrijebljeni milioni i milioni dolara, dok vlasti odgovaraju nekom drugom, a ne građanima. Država je prihvatila jednu od preporuka iz studije, građansko pravo sada je obavezan predmet za srednjoškolce, kako bi budući političari znali šta je poštena uprava”, javlja reportet Al Jazeere John Hendren.

„U suštini, moramo promijeniti cijeli sistem izborom novih gradskih zvaničnika, predanih reformama i građanima, koji će zahtijevati da ti zvaničnici zaista rade svoj posao”, kazao je Dick W. Simpson.

Ali, čak i ako preporuke iz studije budu provedene, ističe, za iskorjenjivanje kulture korupcije u Chicagu bit će potrebne godine.

Izvor: Al Jazeera