Chicago slavi ‘svog’ predsjednika

Nakon žestoke kampanje u višemjesečnoj neizvesnoj predsjedničkoj utrci, politički život u SAD-u vraća se u normalu.

Tako je i u gradu odakle je ponikao američki predsjednik Barack Obama. Iz Chicaga izvještava reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Još četiri godine, to je ono što su zahtijevale Obamine pristalice od kada je američki predsjednik ušao u politički ring s Mittom Romneyem.

Demokrate su s tim zahtjevima ušli u izbornu noć. Kada već nije bilo sumnje ko će biti na čelu SAD-a, masa je eksplodirala, a raspoloženje nije splaslo do kraja večeri.

Dan kasnije Chicago se vratio svom svakodnevnom životu. Ali, na ulicama još uvijek je tema lokalni miljenik. Ne postavlja se pitanje za koga se glasa.

“Nebo je granica. Sada, kada imamo još četiri godine, možemo se pozabaviti fiskalnom odgovornošću i možemo se sabrati u ratovima, da dovodemo svoje ljude kući i da obratimo pažnju na pitanja koja su ovdje, u Americi”, rekao je građanin Chicaga.

“Drago mi je. Nisam saznala ko je pobijedio do četiri sata jutros. Čekala sam do deset sati, bila sam nestrpljiva. Ali, sve je ispalo dobro, imala sam vjere i on je pobijedio. Baš sam sretna danas”, dodaje njegova sugrađanka.

“Uzbuđena sam što je pobijedio, nadam se da će nastaviti naprijed i da će zemlja nastaviti”, kazala je Michelle iz Chicaga.

Došli i Kanađani

Veče na izbornoj žurci provela je i grupa studenata sa svojom mentorkom. To i ne bi bilo toliko interesantno da mogu glasati, ali – ne mogu, jer su Kanađani.

“Došli smo u Chicago za izbore. Znali smo da je to Obamin grad i da će biti mnogo energije, da je glavni demokratski štab, uključiti se u tako neizvjesne izbore i biti u prostoriji kada se donosi odluka je prilika koja se pruža jednom u životu”, izjavio je Peter Goggin sa Univerziteta New Brunswick iz Kanade.

Iako nisu glasali, smatraju da im je Amerika najbliži saveznik i da ima snažan utjecaj na svakodnevni život njih i njihovih sunarodnika.

“Kada je Obama preuzeo dužnost 2008. godine, bila sam tako ohrabrena njegovim predsjedničkim stavom o promjenama. Promjenama u SAD-u, koje bi kasnije utjecale i na nas Kanađane”, rekla je Karen Murdock sa Univerziteta New Brunswick.

Tijesne predizborne procjene ipak su donijele vrlo jasan izborni rezultat.

“I pored ubedljive pobede Obame, nacija i dalje ostaje duboko politički podeljena, a to bi mogao da bude jedan od glavnih problema u vođenju zemlje u smeru koji je Obama zacrtao tokom predsedničke kampanje”, izvještava Goranović.

Izvor: Al Jazeera