Christine Blasey Ford spremna svjedočiti

Brett Kavanaugh
Pravni odbor Senata zadužen da prouči kandidaturu suca Kavanaugha pozvao je obje strane da se u ponedjeljak očituju (EPA)

Žena koja kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud optužuje za spolno zlostavljanje koje se dogodilo prije trideset godina, ipak je voljna svjedočiti idućeg tjedna u američkom Senatu, ali želi postaviti svoje uvjete, pišu u četvrtak američka glasila.

Znanstvenica na polju psihologije Christine Blasey Ford (51) tvrdi da ju je sudac Brett Kavanaugh (53) pokušao silovati na zabavi početkom 80-ih, što ovaj niječe.

Pravni odbor Senata zadužen da prouči kandidaturu suca Kavanaugha pozvao je obje strane da se u ponedjeljak očituju pred njim.

Odvjetnica: Primala prijetnje smrću

Nakon nekoliko dana šutnje, odvjetnica Blasey Ford je rekla da njezina branjenica u ponedjeljak neće moći doći, ali da je spremna svjedočiti neki drugi dan u tjednu, uz uvjet da saslušanje bude “pravedno” i zajamčena njezina sigurnost, navodi se u elektroničkoj pošti u koju su dobili uvid Washington Post i New York Times.

Otkad je izašla iz anonimnosti kako bi optužila suca, “primala je prijetnje smrću (…) pa su ona i njezina obitelj morali napustiti svoj dom”, podsjeća odvjetnica Debra Katz u tom e-mailu.

“Želi svjedočiti uz uvjet da se možemo dogovoriti o uvjetima koji bi bili pravedni i jamčili bi njezinu sigurnost”, prenosi Hina.

Ponedjeljak, dan koji je izabrao odbor bez dogovora s Blasey Ford, ne odgovara sveučilišnoj profesorici, dodaje odvjetnica.

Potonja podsjeća da njezina klijentica želi da se prije bilo kakva saslušanja provede istraga.

Budući da je slučaj jako politiziran, strahuje da bi u istrazi mogli protiv nje podići optužnicu.

Golem ulog

Blasey Ford, koja je godinama šutjela o navodnom silovanju, poslala je u srpnju pismo lokalnoj zastupnici pošto se Kavanaughovo ime pojavilo na popisu mogućih kandidata za vrhovni sud.

Ulog trenutačne bitke je golem – doživotnim imenovanjem konzervativnog suca liberalni i umjereni suci bili bi u Vrhovnom sudu u manjini dugi niz godina.

Taj sud odlučuje o važnim pitanjima koja dijele američko društvo, poput pobačaja, kontrole oružja, smrtne kazne i vjerskih prava.

Izvor: Agencije