CIA: ISIL ima više boraca od Al-Kaide

Kapaciteti za terorističke napade i globalni domet ISIL-a nisu smanjeni, kaže Brennan (AP)

Direktor CIA-e John Brennan je upozorio da ISIL mijenja taktiku te da se fokusira na slanje terorista širom svijeta, naročito u Evropu.

Na svjedočenju u Senatu, Brennan je kazao kako ISIL ima desetke hiljada boraca u svijetu, mnogo više nego što je na svom vrhuncu imala Al-Kaida.

Kapaciteti za terorističke napade i globalni domet ISIL-a nisu smanjeni uprkos napretku u borbi protiv te grupe na terenu, rekao je Brennan.

“Smatramo da ISIL obučava i pokušava rasporediti operativce za dalje napade”, rekao je Brennan, nekoliko dana nakon što je naoružani napadač ubio 49 osoba u Orlandu na Floridi.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javlja kako je do ovih procjena došlo samo dva dana nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama govorio o uspjesima u borbi protiv ISIL-a.

“Naša je misija da uništimo ISIL. To je teška borba, ali napravili smo značajan napredak. U posljednja dva mjeseca odobrio sam niz koraka kako bismo unaprijedili našu borbu protiv ISIL-a”, rekao je Obama.

Gerilski napadi

Brennan je kazao da CIA još nije utvrdila direktnu vezu između napadača iz Orlanda Omara Mateena i bilo koje međunarodne terorističke organizacije.

ISIL će vjerovatno promijeniti strategiju kako bi nadoknadio udarce na terenu i gubitak prihoda, rekao je, i vjerovatno će se više osloniti na “gerilsku taktiku”, uključujući napade u inostranstvu.

“Resursi potrebni za terorizam veoma su skromni i grupa će morati pretrpjeti još teže gubitke teritorije, ljudstva i novca da bi joj se teroristički kapaciteti značajno smanjili”, rekao je Brennan. 

CIA je zabrinuta zbog jačanja ISIL-a u Libiji, koji u toj državi ima između 5.000 i 8.000 ljudi. Broj boraca u Iraku i Siriji smanjio se i sada iznosi između 18.000 i 22.000, dok je ranije iznosio između 19.000 i 25.000.

Brennan je upozorio da evropske države još nisu dovoljno napravile u jačanju obavještajne saradnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije