CIA: ISIL je sposoban izvesti napade na SAD

ISIL je sposoban organizirati i izvesti napade na SAD, tvrdi direktor Centralne obavještajne agencije (EPA)

Direktor Centralne obavještajne agencije Mike Pompeo smatra da su borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant sposobni organizirati i izvesti napad na SAD, čak i pošto su protjerani iz Raqqe, koju su proglasili svojom “prijestolnicom”.

Pompeo je naveo i mogućnost da borci ISIL-a obore avion.

“ISIL je i dalje sposoban izvesti operaciju spolja. Ali, u tom smislu ne bih govorio u jednini. Al-Kaida na Arabijskom poluotoku duže vrijeme ima te namjere, uključujući i obaranje aviona koji leti za neku zapadnu zemlju. Zasigurno je među tim zemljama i SAD”, rekao je Pompeo, prenosi AP.

I vršilac dužnosti ministra SAD-a za unutrašnju sigurnost Elaine Duke je nedavno upozorila da borci ISIL-a i druge grupe planiraju novi veliki napad poput onog koji se dogodio 11. septembra 2001. godine.

Plan za obaranje aviona

Duke je u američkoj ambasadi u Londonu istakla da su napadači koristili napade noževima i kombijima kako bi svoje članove držali posvećenima, kao i da planiraju još jednu “veliku eksploziju” sličnu onoj užasnoj iz septembra 2001. godine, prenio je Daily Mail.

Ona je, pozivajući se na podatke obavještajnih službi, rekla da “ekstremisti planiraju da obore avione i tako izazovu ogroman broj civilnih žrtava”.

Pripadnici Al-Kaide su 11. septembra 2001. godine oteli četiri putnička aviona i njima izveli samoubilačke napade na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i na Pentagon u Washingtonu.

Četvrti avion srušio se u Pensilvaniji, a u tim napadima je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Izvor: Agencije