CIA: Kinesko špijuniranje opasnije od ruskog

Mike Pompeo kaže kako zapadne zemlje moraju ulagati mnogo više zajedničkog napora kako bi se suprotstavile Kini (EPA)

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Mike Pompeo izjavio je kako Kina, u odnosu na Rusiju, predstavlja mnogo veću opasnost po zapadne zemlje kada je reč o špijunskim aktivnostima, prenosi agencija Anadolija.

On je kazao kako se u posljednje vreme beleži sve veći broj pokušaja cyber špijunaže preko kojih Kina pokušava od SAD-a ukrasti informacije iz oblasti trgovine.

Za pokušaje špijunaže, čije su mete uprave u javnom i privatnom sektoru te obrazovne i zdravstvene ustanove, Pompeo je rekao kako su se proširili i na Veliku Britaniju i druge evropske zemlje.

Na udaru škole i bolnice

“Svedočimo vrlo intenzivnim špijunskim aktivnostima, s ciljem krađe informacija od SAD-a. Svedočimo infiltriranju špijuna u američke institucije, koji će za potrebe Vlade Kine krasti informacije od SAD-a”, poručio je Pompeo.

“To možemo da vidimo u našim školama, bolnicama i medicinskim centrima. Vidimo to i u američkim institucijama. Te aktivnosti se šire na Veliku Britaniju i ostatak Evrope.”

Prema njegovim rečima, sa aspekta veličine kineske ekonomije, “kineski otisak stopala” je ponovo veći u odnosu na Rusiju kada je reč o ovim operacijama.

Pompeo je poručio kako zapadne zemlje moraju da ulažu mnogo više zajedničkog napora kako bi se suprotstavile Kini.

Izvor: Agencije