CIA protiv simuliranog davljenja

Naređenje o metodi sumuliranog davljenja morat će izdati drugi direktor CIA-e, rekao je Brennan (EPA)

Direktor CIA-e John Brennan kaže da će odbiti da provede naređenje budućeg američkog predsjednika o metodi simuliranog davljenja (waterboarding) ukoliko ono bude izdato. 

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je nekoliko puta rekao da će on ponovno uvesti tu praksu za koju kritičari kažu da predstavlja oblik mučenja.

“Dok sam ja direktor CIA-a, bez obzira šta predsjednik kaže, ja neću biti direktor koji daje takvo naređenje. Morat će naći drugog direktora”, kazao je Brennan u Brookings Institutu u Washingtonu, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Obama zabranio praksu

Waterboarding je praksa tokom koje se preko nečijeg lica sipa voda dok je toj osobi stavljena krpa preko usta.

Takvu je metodu koristila CIA u ispitivanjima osumnjičenika za terorizam u vrijeme administracije predsjednika George W. Busha.

Predsjednik Barack Obama je zabranio simulirano davljenje samo nekoliko dana nakon što je 2009. godine ušao u Bijelu kuću.

Prvi čovjek CIA-e je također izjavio da posljednji napadi na Saudijsku Arabiju , izvedeni tokom ramazana, nose obilježja grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) te da je ta grupa ozbiljna prijetnja po Saudijsku Arabiju.

Izvor: Al Jazeera