CIA želi čovjeka od povjerenja na čelu OSA-e

Pismo je potpisao direktora CIA-e, John Brennan (AFP)

Američka centralna obavještajna agencija (CIA) direktno je zainteresirana za to ko će biti novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA), a o čemu su iz Washingtona i formalno upozorili vlasti u Sarajevu, proizlazi iz dokumenta koji se u srijedu pojavio na internet stranicama RTV Republike Srpske (RTRS).

Riječ je o pismu s potpisom direktora CIA-e Johna Brennana sa datumom od 29. aprila upućenom na adresu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića.

Kako je to pismo dospjelo do medija ostalo je nejasno, no njegov sadržaj otkriva kako su u CIA-i veoma zainteresirani vidjeti OSA-u kako učinkovitu agenciju predvođenu osobom koja će uživati povjerenje i u Washingtonu.

Multietnička institucija

“U interesu je SAD-a osigurati da OSA nastavi biti blizak partner i učinkovita, multietnička institucija koja će raditi u interesu sigurnosti svih građana BiH”, stoji u Brennanovom pismu Ivaniću.

Direktor CIA-e odlučio se na ovakvu korespondenciju s državnim vrhom BiH, jer bi u narednim mjesecima trebao biti izabran novi direktor OSA-e koji će na toj poziciji naslijediti Almira Džuvu.

Dosadašnji direktor OSA-e na toj poziciji proveo je više od deset godina.

OSA je osnovana 2004. kada su utjecajne zapadne zemlje procijenile kako je došlo vrijeme za raspuštanje dotadašnjih entitetskih obavještajnih agencija, kao i entitetskih vojski.

Džuvo je na poziciju direktora OSA-e postavljen kao profesionalni policajac s iskustvom u obavještajnoj službi Federacije BiH (FOSS).

On je na čelnoj poziciji u OSA-i proveo dva mandata i po zakonu više ne može biti biran na tu dužnost.

Brennan se u pismu pohvalno osvrće na Džuvin mandat u OSA-i.

Izvor: Agencije