Cigara od 90 metara za Castrov 90. rođendan

Na Kubi se slavi 90. rođendan Fidela Castra. Na rođendanskoj proslavi lider kubanske revolucije je bio s bratom Raulom i predsjednikom Venecuele Nicolasom Madurom. U čast bivšeg predsjednika, diljem Kube su planirane brojne festivalske aktivnosti.

Od cigarete za ginisov rekord, duge 90 metara, po jedna za svaku godinu njegovog života, pa sve do izložbi fotografija i projekcija dokumentarnih filmova, a sve u čast Fidela Castra.

Deset godina nakon što je zbog teške bolesti odstupio s položaja, čovjek koji je odredio sudbinu svog komunističkog otoka slavi devedeseti rođendan. Nadživio je najveće neprijatelje i većinu svojih najbližih saveznika.

Fotograf i snimatelj, Roberto Chile, 22 godine konstantno je na Castrovoj strani.

“Ova izložba inspirisana je svi ovim što vidite ovdje. Čovjek koji sebi nije dozvolio da bude poražen i to ga čini prijeko potrebnim ne samo za našu zemlju, nego i za svjetsku historiju”, kaže Roberto Chile.

Univerzalni simbol otpora

Kastrov devedeseti rođendan poklapa se sa početkom kubanskog ljetnog karnevala. U takvoj noći, također za vrijeme karnevala, sa nepunih 27 godina Fidel je vodio hrabar napad koji tada nije uspio, na Moncadine kasarnu u istočnoj Kubi – pokrenuvši revoluciju koja će uspjeti šest godina kasnije.

Nakon što se deklarirao kao komunista, Castro je postao univerzalni simbol otpora prema SAD-u, ali i promjena unutar države.

“Njegova ostavština je bijeda. Naravno, tu su uvijek bile i pozitivne stvari kao što su školstvo i zdravstvo, ali naša zemlja je u lošem stanju. Čak i u vremenu kada je Kuba pod vlašću njegovog brata Raula, koji je obnovio veze sa Amerikom,

Fidel Castro je i dalje moralna i politička snaga takozvane stare garde koja se protivi ubrzanim promjenama“, kaže Manuel Guerra, pisac.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera