Cijela Libija na malonogometnom turniru

Pod sloganom “Nogometom za mir”, u Tripoliju, glavnom gradu Libije, održan je prijateljski turnir u malom nogometu. Sastale su se ekipe iz različitih dijelova Libije, pa i onih u kojima se vodi rat.

Na nekoliko terena održane su prijateljske utakmice, na kojima su učestvovale ekipe i igrači različitih profila. Nadaju se da bi se pozitivno sportsko ozračje moglo odraziti i na politička dešavanja i pomoći u zaustavljanju sukoba koji su gotovo uništili zemlju.

“Smatrali smo da je neophodno dati priliku glasovima koji pozivaju na mir i omogućiti im da dođu do izražaja. Zapravo je postizanje mira glavno pitanje i problem svih Libijaca. Mi smo u ovoj inicijativi izabrali nogomet za promociju mira”, navodi Mohammad Hamouda, organizator turnira.

Na turniru učestvuju igrači iz različitih krajeva države i različitih sfera društva. Među njima ima profesionalaca, amatera, ali i penzioniranih nogometaša.

Mir i jedinstvo

“Ovo je sjajna inicijativa. Krenula je iz Tripolija, ali će obuhvatiti sve dijelove Libije. Što se ekipa tiče, za neke od njih igraju profesionalni nogometaši, pa čak i reprezentativci”, kazao je Hisham Ziyani. “Cilj inicijative je postići mir i jedinstvo svih Libijaca.”

Publika, pak, nije mogla skriti oduševljenje zbog održavanja ovog turnira, koji ih podsjeća na neka mirnija vremena. Organiziranje ovakvih aktivnosti uglavnom dolazi na inicijativu nevladinih organizacija i civilnih institucija, a to praktično znači da su libijsko društvo i javno mnijenje opredijeljeni za mir i jedinstvo.

Nogometaši su izvanrednoj atmosferi postigli mnogo golova i nastupili s dosta uspjeha. Međutim, za postizanje mira u Libiji će ipak biti potrebno mnogo više.

Izvor: Al Jazeera