Cijela ulica iz Chicaga na odmoru u Splitu

Tokom uskršnjih praznika u Hrvatskoj boravi više od 70.000 stranih gostiju, manje nego godinu ranije. Međutim,  Split ipak bilježi bolje brojke gdje proljetno, ali još uvijek “zubato” sunce privlači strance na ulice.

Ovaj hrvatski grad je imao nevjerovatno dobru turističku 2014. godinu, s više od 1,1 milion noćenja, a 2015. godina nagovještava još bolji rezultat.

U hotelu “Peristil”, u historijskoj jezgri grada, gdje je car Dioklecijan spavao, gosti tek doručkuju. Opuštena atmosfera i članci u svjetskim novinama rezultirali su sa 30 posto više noćenja. No, lična preporuka je, priča direktorica hotela Daliborka Koprtla, najvažnija.

“Amerikanci su došli, strašno im se svidjelo u hotelu. Pa su nas preporučili svojim susjedima, oni svojim frendovima. Nakon četiri godine, došla nam je cijela ulica iz Chicaga”, govori ona.

Kupanje u hladnom moru

Mlađi Amerikanci, umjesto skupljeg smještaja, odabiru povoljnije hostele. U jedan splitski stigla je grupa od njih 50-ak.

“Ovdje smo na proljetnim praznicima. Studiramo u Barceloni. I ostajemo pet dana”, govori Haley, turistkinja iz Sjedinjenih Američkih Država.

I ne smeta im ni bura, ali ni hladno more.

“Ići ćemo na privatnu plažu. Skakat ćemo sa stijena i kupati se”, ističe Amerikanka Perry.

Posljednjih godina, s većim brojem avionskih linija, manifestacija i festivala, Split je sve primamljiviji gostima. Više nije tranzitno mjesto, iz kojeg se hvata trajekt za dalmatinske otoke. U njemu se, u prosjeku, ostaje tri dana, javila je novinarka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović iz ovog hrvatskog grada.

“Tijekom uskrsnih blagdana Split bilježi više od 6.000 noćenja. Sve je više gostiju upravo iz regije”, dodaje ona.

Uz Amerikance i Nijemce, gosti iz okoline su najbrojniji u pred i postsezoni.

Skijanje ili plaža

“Statistički možemo kazati da nam je povećan broj slovenskih gostiju, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, što nam dokazuje da smo interesantni i našim bliskim tržištima. To nam je drago, jer upravo gosti iz regije su dobri potrošači”, izjavila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita.

Tokom uskrsnih praznika u Hrvatskoj boravi 60.000 do 70.000 stranih gostiju. Procjenjuje se da će se ostvariti 200.000 noćenja, no to je ipak manje nego godinu prije.

“S obzirom da je ovaj Uskrs mjesec dana ranije nego godinu prije, onda još uvijek je vrijeme prohladno, pa si naša tržišta razmišljaju hoće li na Jadran, ili će potrošiti zadnje skijanje ove godine”, smatra ministar turizma Hrvatske Darko Lorencin.

Oni koji su odabrali Jadran na splitskoj plaži Bačvice u more su uglavnom gledali. Tek rijetki – njegovih 13 stepeni – i probali.

Izvor: Al Jazeera