Cijele porodice stradaju u Gazi

Brojna djeca ubijena su tokom napada na Gazu (EPA)

Piše: Ahmad Abd al-Ali

GAZA – Svjedočanstva o stradanjima desetaka palestinskih porodica iz različitih dijelova Pojasa Gaze neće imati ko ispričati. Ostale su bez ijednog člana. Većinom u izraelskim zračnim napadima na nenaoružane civile. Te porodice će biti izbrisane iz palestinskih civilnih registara koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dvadeset prvog jula, Ashraf al-Misharawi je bio svjedok posljednjih trenutaka porodice Al-Kilani, tj. stradanja svih 11 njenih članova, među kojima je bilo petero djece.

Specijal: Napadi na Gazu

“Nakon što je granatirana zgrada Al-Salam, koja se nalazi u blizini tornja Al-Isra u centru Gaze, požurio sam na mjesto nesreće i uočio da je veliki dio zgrade uništen. Čuo sam pozive upomoć iz gornjih spratova. Bili su to pozivi porodice Al-Kilani. Nakon granatiranja su ostali zatočeni. Pokušali su dozvati građane”, kazao je Ashraf za Al Jazeeru.

“Nakon deset minuta”, nastavlja Ashraf, “zgrada se urušila, a posljednji krici porodice Al-Kilani su utihnuli. Svi njeni članovi su poginuli. Porodica je izbjegla iz Beit Lahiye [sjever Pojasa Gaze], nakon što je taj grad bombardiran, u kvart Al-Shujaiya, u nadi da će tu biti sigurniji. A kada je i Al-Shujaiya bombardirana, unajmili su stan u Rimalu [centar Gaze]. U tom stanu su izginuli.”

Zločin protiv civila

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Ashraf al-Qudra je potvrdio da su u bolnice u Pojasu Gaze, koje su pod nadležnošću Ministarstva zdravlja, dopremljena beživotna tijela članova 53 porodice koje su u potpunosti iskorijenjene, dodavši da je riječ o porodicama koje su stradale u zračnim napadima izraelskih snaga, što predstavlja “najsvirepiji zločin protiv nenaoružanog civilnog stanovništva”.

Porodica Hamad sa sjevera Gaze, koja je stradala početkom agresije, neće biti uklonjena iz civilnog registra. Preživio je njen najmlađi član – četverogodišnji dječak koji nije svjestan šta je zadesilo njegovu porodicu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da civilni registri nisu dostupni zbog granatiranja zgrade Ministarstva, te da će Ministarstvo nakon njihovog ažuriranja izdati pojašnjenja i precizne brojke u vezi s tim porodicama.

Predsjednik Euromediteranske opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Ženevi, za Al Jazeeru je potvrdio da je u izraelskom granatiranju kuće porodice Abu Gami’ stradalo 26 civila, od čega 24 člana porodice, te da to prema svim kriterijima predstavlja ratni zločin.

Dodao je da su izraelske snage prije napada u kojem je stradala porodica Al-Kilani granatirale kuću porodice Al-Qassas na zapadu Gaze bez prethodnog upozorenja. Kuća se srušila u trenutku kada je porodica bila u njoj. Devetero ljudi je poginulo, a troje povrijeđeno.

Izraelske snage su izvele zračni napad i na dom porodice Al-Sayyam u Rafahu. Devet članova porodice je poginulo, od toga četvero djece. Najmlađa je bila osmogodišnja Dalal.

Euromediteranska opservatorija za ljudska prava je upozorila na fenomen napada na porodične kuće i veliki porast broja civilnih žrtava u proteklih nekoliko dana, pojasnivši da bi taj broj mogao dodatno porasti ukoliko međunarodna zajednica hitno ne reagira.

Izvor: Al Jazeera