Cijena nafte dostigla 82 dolara, najviše u četiri godine

Saudijska Arabija nema kapacitet da odgovori na buduću potražnju nafte (Reuters)

Cijena nafte u utorak je dostigla najveću brojku u posljednje četiri godine, 82,01 dolara po barelu, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija, po svoj prilici, odbile pozive iz Sjedinjenih Američkih Država da zbog sankcija Iranu povećaju proizvodnju.

Cijena nafte na najvišem je nivou od novembra 2014.

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice se obrušio se OPEC, govoreći da 15-člani naftni kartel mora držati cijenu nafte na nižem nivou zbog američkog vojnog prisustva u Aziji.

“Štitimo zemlje Bliskog istoka. Bez nas ne bi dugo bile sigurne, a oni nastavljaju podizati cijene nafte. Zapamtit ćemo to. OPEC mora sniziti cijene”, poručio je tada Trump.

Lider OPEC-a Saudijska Arabija i najveći proizvođač nafte koji nije u ovoj organizaciji Rusija, praktično su se oglušili na Trumpov zahtjev i odbili dati odgovore kako će nadoknaditi manjak dotoka nafte iz Irana.

Trumpova administracija poručila je zemljama poput Kine, Indije i Turske da do 4. novembra prestanu uvoziti iransku naftu, kada će Amerikanci ponovo podići sankcije protiv Teherana.  

Cijena ide i do 100 dolara?

Govoreći za NBC News, iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da Amerikanci nemaju mogućnost da zaustave iranski izvoz nafte.

“To je prazno obećanje. Vjerovatno će biti pritiska na nas, ali SAD neće postići cilj”, poručio je Rouhani.

Prema Wall Street Journalu, Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte na svijetu, u protekla dva mjeseca je povećala proizvodnju nafte na blizu 10,4 miliona barela na dan.

No, ukoliko Iran prestane izvoziti naftu, procjenjuje ovaj list, saudijska državna naftna kompanija Saudi Arabian Oil Co neće imati kapacitet da odgovori na buduću potražnju.

Prema trgovcima naftom, kombinacija sankcija Iranu i limita saudijske proizvodnje, mogla bi cijenu nafte povećati na 90 do 100 dolara po barelu.

Izvor: Al Jazeera