Cijena nafte u padu zbog OPEC-a

Ministri energetike trinaest članica OPEC-a završili su sastanak u Beču. Baš kako su očekivali analitičari, dogovor o smanjenju proizvodnje nafte nije postignut, zbog čega je cijena ove sirovine na svjetskim berzama ponovo u padu.

Nakon šestosatnog zasjedanja, ministri država članica naftnog kartela nisu uspjeli postići konsenzus o smanjenju proizvodnje nafte kako bi se na tržištu uravnotežio odnos između ponude i potražnje.

Rivalitet između Saudijske Arabije i Irana glavni je kamen spoticanja. Dok Rijad može sebi priuštiti luksuz da proizvodi manje količine nafte, Teheran pak pokušava vratiti tržišnu poziciju koju je imao prije uvođenja međunarodnih sankcija. Zato bilo kakva vrsta ograničavanja proizvodnje, za Irance nije opcija.

Prema posljednjim izvještajima, Iran proizvodi blizu 3,3 miliona barela dnevno, gotovo pola miliona barela više u odnosu na početak godine, a cilj je dostići brojku od četiri miliona barela.

„Nije tajna da Iran teži proizvodnju vratiti na nivo prije sankcija. Ali s druge strane imamo državu čija je nafta nestala sa tržišta, a to je Libija. Teško je pričati o konkretnim brojkama, ali ravnoteža postoji. Mislim kako je trenutni nivo proizvodnje razuman, što potvrđuje i rast cijena na tržištu“, kazao je generalni sekretar OPEC-a Abdallah Salem al-Badri.

Razočarani investitori

Status quo razočarao je investitore na berzi, koji, iako nisu očekivali zamrzavanje proizvodnje, ipak jesu vjerovali kako OPEC može postići određeni konsenzus.

Barel europske i američke nafte, zadržao se ispod psihološke granice od 50 dolara. Cijena nafte koja se nalazi na 40 posto prošlogodišnje, najviše ide na štetu državama koje se već nalaze u ekonomskoj krizi, a gdje nafta zauzima ozbiljan udio u izvozu.

„Sve države koje proizvode naftu, u situaciji kada već duže vrijeme imate niske cijene na svjetskom tržištu, naišle su na ekonomske probleme. Tu nema izuzetka. Čak i bogate zemlje bilježe deficite. Svaka država mora namiriti gubitke nastale padom cijena nafte. Zbog toga trpe investicije i trpi cjelokupna ekonomija“, navodi ministar energetike Venecuele Eulogio Del Pino.

U konačnici, analitičari prognoziraju kako će nafta do kraja godine dostići cijenu od 65 dolara po barelu, ali ne zbog odluka OPEC-a, već zbog faktora koji su zaslužni za nedavni rast, poput požara u Kanadi zbog kojih je obustavljena proizvodnja nafte iz katranskog pijeska, te zbog sukoba u Nigeriji, koji su proizvodnju nafte u toj državi sveli na svega 20 posto njenih kapaciteta.

Zaključak – cijenu nafte pored OPEC-a diktira i samo tržište.

Izvor: Al Jazeera i agencije