Oglasi

Cijene kokosa utječu na privredu Indonezije

Posljednjih nekoliko godina indonezijske plantaže nestaju zbog niskih tržišnih cijena kokosa.

Globalna potražnja za proizvodima od kokosa sve je veća. To bi trebala biti dobra vijest za Indoneziju, u kojoj se nalaze najveće svjetske plantaže kokosovih palmi.

Ali, kako sa otoka Sulavesi izvještava novinar Al Jazeere Step Vaessen, poljoprivrednici kažu da im život nije bolji nego ranije.

Biti uzgajivač kokosa zahtijeva veliki napor, jer to znači penjanje na 50 do 100 stabala dnevno.

Proizvodnja kokosa glavna je industrija u indonezijskoj pokrajini Sjeverni Sulavesi. No, u posljednjih nekoliko godina plantaže nestaju zbog niskih tržišnih cijena kokosa.

Uzgajivači su u potpunosti prestali s berbom tokom dva mjeseca, kad su cijene dostigle rekordno nizak nivo.

Uzgajivač kokosa Peter Waroka je kazao: "Prestali smo brati kokose. Čekamo da cijene opet porastu. I dalje su veoma niske, samo 30 eurocenti za kilogramu."

"Ovo je najjeftinija i najtradicionalnija metoda sušenja kokosa, proces koji je neophodan kako bi se proizvela kopra. A ovo je kopra, koja se koristi za proizvodnju kokosovog ulja. Trenutno je to jedini proizvod koji indonezijski poljoprivrednici prodaju od ovog velikog kokosa", izvijestio je Vaessen.

Pad cijena

Cijena kokosovog ulja određuje se u Holandiji. Ali, uprkos sve većoj potražnji za proizvodima od kokosa, posebno u industriji pića, cijena ulja je pala.

Prihodi indonezijskih poljoprivrednika niski su jer posrednici uzimaju većinu profita.

Trgovac koprom Roy Tambingon je rekao: "Uzgajivači ne mogu otići direktno u fabrike, jer ih vlasnici ne poznaju. Zato moraju prvo doći nama. Tako je uvijek bilo. U svakom selu postoji trgovac koji posuđuje novac poljoprivrednicima i prodaje njihove proizvode."

Poljoprivrednici zato sada traže nove izvore prihoda, poput sadnje mnogo unosnijih uljanih palmi.

"Više puta sam od Vlade tražio da nađe investitore, kako bismo razvili profesionalnu industriju kokosa, ne samo kako bismo proizvodili kokosovo ulje ili brašno, nego iskorištavali cijeli kokos, jer znamo da je kokos izvor života. Sve se može iskoristiti, od korijena do lišća", kazao je George Umpel iz udruženja uzgajivača kokosa.

Vlada tvrdi da je počela program ponovne sadnje kokosovih palmi širom zemlje, kao i plan za kreditiranje uzgajivača. Ali, Ministarstvo poljoprivrede priznaje da je za spas tradicionalne industrije kokosa potrebno mnogo više ulaganja.

Izvor: Al Jazeera