Cijene nafte nastavile seriju rasta

Američka 'laka' nafta WTI za isporuku je u februaru ojačala za 22 centa na 53,24 dolara po barelu na robnoj berzi u New Yorku (Arhiva)

Cijene nafte nastavile su najduži uspon u više od četiri mjeseca, sedmicu prije početka primjene sporazuma članica i nečlanica Organizacije izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje “crnog zlata” radi stabilizacije tržišta.

Cijene naftnih derivata u New Yorku napredovale su za 0,4 posto, nastavljajući uspon sedmu sesiju uzastopno, izvještava Bloomberg.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku je u februaru ojačala za 22 centa na 53,24 američka dolara po barelu na robnoj berzi u New Yorku, nakon rasta u Dubaiju od 0,7 posto.

U ponedjeljak nije bilo trgovanja zbog Božića. Ukupan obim trgovanja bio je oko 60 posto ispod stodnevnog prosjeka. Cijene WTI-nafte ove su godine porasle za 44 posto.

Uravnoteženje tržišta

Sjevernomorska sirova nafta “brent”, također za februarske isporuke, popela se za samo sedam centi na 55,23 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi u Londonu.

Svjetska naftna referenca u petak je zabilježila rast za 11 centi na 55,16 dolara, podsjeća njujorška agencija.

“Predviđa se da će cijene “crnog zlata” nastaviti oporavak iduće godine s obzirom na to da smanjenje pumpanja treba pomoći uravnoteženju tržišta, koje je bilo preplavljeno ponudom”, izjavio je prošle sedmice saudijski ministar energetike Khalid al-Falih.

OPEC i 11 zemalja izvan naftnog kartela, uključujući Rusiju, dogovorili su se da smanje proizvodnju za ukupno 1,8 miliona barela dnevno u narednoj godini.

Irak, drugi najveći proizvođač u OPEC-u, potpuno je privržen sporazumu, izjavio je irački ministar za naftu Jabar Ali al-Luaibi u četvrak u Kairu na sastanku Organizacije arapskih zemalja izvoznica nafte (OAPEC).

Broj naftnih platformi u SAD-u povećan

OPEC i njegovi partneri formirali su nadzorni odbor kako bi se osiguralo da se proizvođači pridržavaju obećanja.

Odbor će održati prvi sastanak u januaru, ali još nije odlučeno gdje, rekao je kuvajtski ministar za naftu Essam al-Marzouq prošle sedmice u Kairu.

Libija pumpa oko 650.000 barela sirove nafte dnevno, navodi Bloomberg pozivajući se na izvor iz Nacionalne naftne korporacije, koji je tražio da ostane anoniman jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

Prema podacima američke agencije Baker Hughes, broj naftnih platformi u SAD-u povećan je prošle sedmice za 13 na ukupno 523, što je najviši nivo od januara ove godine.

Izvor: Agencije