Cijene nafte pale ispod 30 dolara po barelu

Globalna tržišta su u petak pala nakon što je indeks kineske berze u Šangaju postigao svoj najniži nivo u više od godinu dana (AP)

Cijene nafte pale su ispod cifre od 30 američkih dolara po barelu, što je novi najniži iznos u posljednjih 12 godina, a to se dešava u vrijeme obnovljenih briga zbog sporog rasta u Kini – drugoj po veličini ekonomiji svijeta.

U utorak je također cijena ovog energenta kratko pala ispod 30 dolara.

U petak je američka sirova nafta bila niža za 5,45 posto i koštala je 29,50 dolara po barelu, dok je ugovor brenta pao za 4,4 posto na 29,52 po barelu.

Globalna tržišta su u petak pala nakon što je indeks kineske berze u Šangaju postigao svoj najniži nivo u više od godinu dana.

Kineska zvanična novinska agencija Xinhua javila je kako su novi bankovni zajmovi u juanu tokom prošlog mjeseca pali, što se tumači kao znak da kreditiranje koje pogoni ekonomski rast usporava.

Smanjenje subvencija

Mjerni dionički indeks u Hong Kongu na kraju dana imao je najniži iznos u posljednje tri i pol godine.

„Predviđa se kako bi on mogao još padati. Cifre kineskog GDP-a u posljednjem kvartalu 2015. godine će vjerovatno pokazati usporenje. Veliko pitanje za kineske vlasti je da li će usporavanje imati težak ili nježan pad. Prema pokazateljima iz proteklih sedmica, čini se da će biti dosta problema“, iz Hong Konga javlja novinar Al Jazeere Rob McBride.

U znak odgovora na pad cijena nafte, nekoliko država Zaljeva su smanjile subvencije za gorivo.

U petak ujutro je zabilježen pad i na Wall Streetu, dok je Nasdaq na najnižem nivou od 24. augusta, a Dow je pao skoro 400 poena, sve zbog cijena nafte.

„Previše se prodaje nafte. Tržište dionica bilježi prevelike prodaje. Nemogućnost tržišta da se oporavi od ovakvih uvjeta jasno govori kako je slabo tržište“, kazao je Adam Sarhan, izvršni direktor njujorške kompanije Sarhan Capital.

Izvor: Al Jazeera i agencije