Cijene nafte pale, Saudijci smirili tržište

Saudijska Arabija signalizira kontinuitet dosadašnje naftne politike (Reuters)

Cijene nafte ponovno su pale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, kliznuvši ispod razine od 48 dolara, nakon što je novi saudijski kralj Salman prigušio strahovanja od nestabilnog razdoblja prijenosa vlasti i promjene politike u najvećem svjetskom izvozniku nafte.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 86 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po 47,93 dolara, dok se na američkom tržištu barelom za isporuke u ožujku trgovalo po 62 centa nižoj cijeni – od 44,97 dolara.

Novi saudijski kralj Salman, koji je preuzeo dužnost nakon smrti kralja Abdullaha krajem prošlog tjedna, požurio je još u petak izvijestiti javnost da će ministar za naftu Ali al-Naimi ostati na toj dužnosti, čime se signalizira kontinuitet dosadašnje saudijske naftne politike i brzi prijenos vlasti.

“Tržišta nafte utješila je brzina i stabilnost procesa sukcesije i najava kontinuiteta politike”, tumači Majid Jafar, izvršni direktor Crescent Petroleuma.

Nafta iz škriljca

Cijene nafte više su nego prepolovljene od sredine prošle godine pod utjecajem anemične potražnje i obilne ponude, koju je potaknuo procvat proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u.

U međuvremenu su osjetno niže cijene smanjile isplativost takvog oblika proizvodnje. Tako su analitičari Commerzbanka prognozirali daljnje smanjenje broja bušotina u SAD-u u idućim tjednima.

“Samo je pitanje vremena kada će se to reflektirati u smanjenoj proizvodnji nafte. Smatramo da to znači da će se cijene u drugoj polovini godine oporaviti”, napisali su u ponedjeljak u bilješci klijentima.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 43,69 dolara, što znači da je porasla 64 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor: Agencije