CiK BiH kaznio Dodika i njegovu stranku sa 6.000 eura

CIK BiH tvrdi da je Milorad Dodik prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji (Arhiva)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je donijela odluku da kazni Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i lidera te stranke Milorada Dodika, koji je bio kandidat za člana Predsjedništva BiH, sa ukupno 12.000 KM (blizu 6.100 eura), prenosi Tanjug.

CIK BiH je saopštio da je utvrđeno da je SNSD odgovoran što je Dodik, kako se tvrdi, 4. oktobra koristio rječnik koji bi nekoga mogao da navede ili podstakne na nasilje ili širenje mržnje.

Odbijeno 19 zahtjeva 

Time je, navodi CIK BiH, prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji, pa je stranci izrečna novčana kazna u iznosu od 7.000, a Dodiku 5.000 KM (ukupno 6.100 eura).

Odluka CIK-a je nepravosnažna i protiv nje je moguće podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Osim toga, Centralna izborna komisija BiH danas je zahtjeve za ponovno brojanje glasova za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti, kojih je 19, odbacila kao preuranjene ili kao preuranjene i podnešene od neovlaštene osobe.

Tek nakon što CIK objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisan tim članom – saopćeno je iz CIK-a BiH, prenosi agencija Fena.

Izvor: Agencije