CIK BiH odbio zahtjev referendumske Komisije RS-a

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine odbilo je u četvrtak kao neosnovan i nedopušten zahtjev Komisije bh. entiteta Republika Srpska za referendum za dostavu Izvoda iz središnjeg biračkog popisa.

“Odluka je donesena većinom glasova, a zahtjev je odbijen kao neosnovan”, rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Ahmet Šantić, predsjednik Povjerenstva.

Povjerenstvo je zahtjev primilo prije dva tjedna, a odluku donijelo tek danas, jer je, kako su ranije objasnili, riječ o složenom pitanju, za koje treba provesti odgovarajuće pripreme kako bi donijeli valjanu odluku.

Odluka još nije pravosnažna. Kao i na svaku odluku CIK-a, postoji mogućnost žalbe, dodao je Šantić.

Član Branko Petrić, koji je bio protiv usvojene odluke, smatra da je to CIK donio preglasavanjem.

Po Petrićevim riječima, glasano je samo o jednom prijedlogu, dok o njegovom (Petrićevom) prijedlogu, glasanje nije dozvoljeno.

Odgovoriti pismom

Na to je Ahmet Šantić, pozivajući se na Poslovnik, obrazložio kako on kao predsjednik na glasanje stavlja ono što bi moglo rezultirati donošenjem odluke CIK-a ma kakva bila.

Na današnjoj sjednici, budući da se članovi nisu izjasnili na Kolegiju, bio je, kaže, doveden u situaciju da konačan prijedlog ponudi na osnovu mišljenja izrečenih tokom diskusije, u kojoj je troje članova zastupalo stav kakav je i izglasan na kraju, a on (Šantić) bio istomišljenik kao četvrti među sedam članova Centralne izborne komisije. Tokom diskusije je bilo jasno da većina kolega nije bila Petrićevog mišljenja, dodao je.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić naglašava kako trenutno, formalnopravno gledajući, referendumska komisija nije tijelo koje može podnijeti zahtjev za dostavljanje traženog spiska. Po njenom mišljenju, CIK je trebalo da odgovori pismom s takvim obrazloženjem. Nadležni su organi lokalne samouprave, a u slučaju njihovog zahtjeva, trebalo bi praviti posebne izvode iz Centralnog biračkog spiska a ne one koji se koriste za izbore, stav je koji zastupa Hadžiabdić.

Kad je na današnjoj sjednici CIK-a predsjednik Šantić ponudio na izjašnjavanje odluku kakva je većinom glasova i usvojena, za su glasali on, Suad Arnautović, Vlado Rogić i Stjepan Mikić, dok su protiv bili Branko Petrić, Novak Božičković i Irena Hadžiabdić.

Komisija RS-a je biračke spiskove zatražilo za referendum o 9. siječnju kao Danu RS-a.

Referendum bi se trebao održati 25. rujna.

Sastanak u Beogradu

U međuvremenu je u Beogradu najavljen sastanak predstavnika državnog vrha Srbije i političkih predstavnika bh. Srba, nakon poziva Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini vlastima RS-a da odustanu od referenduma o Danu RS-a.

Sastanku, čiji je domaćin predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prisustvovat će premijer Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka tog entiteta Željka Cvijanović te predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Vijeće za provedbu mira priopćilo je da nitko ne smije kršiti Dejtonski sporazum te da neće biti prekrajanja karte Bosne i Hercegocine.

Rusija se nije složila sa zajedničkom izjavom Vijeća za provedbu mira.

Izvor: Al Jazeera i agencije