CIK BiH potvrdio rezultate lokalnih izbora

U pratnji advokata Ademovića, Duraković predao zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima u Srebrenici (Al Jazeera)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici, u zakonom utvrđenom roku, donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH, koji su održani 2. oktobra.

Potvrđivanje rezultata lokalnih izbora obavljeno je u svim izbornim jedinicama u kojima su provedeni lokalni izbori, osim za izborni nivo Stolac, za Općinsko vijeće i načelnika Općine Stolac.

U Stocu je 2. oktobra u popodnevnim sati prekinut izborni proces, jer je na biračkom mjestu došlo do nasilja i fizičkog sukoba jednog od kandidata i zvaničnika Općinske izborne komisije Stolac.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić je kazao da su primili ukupno 207 zahtjeva za ponovno brojanje glasova.

Na odluku uložen 31 prigovor i osam žalbi

Doneseno je više od 190 zaključaka kojima su zahtjevi odbačeni i odbijeni, jer, kako je naveo, nije postojao pravni osnov zbog kojeg bi CIK donio drugu odluku.

“Donijeli smo odluku da se ponovo broji 54 biračka mjesta i u njima je preko 16 novih mandata dobilo zamjene u odnosu na prethodnu odluku o utvrđivanju. Na odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora uložen je 31 prigovor i osam žalbi. Sve žalbe Sud BiH je odbio, od toga za pet prigovora je vršeno ponovno brojanje a za 26 prigovora su doneseni zaključci o odbacivanju. Na ove zaključke je ukupno je uloženo 75 žalbi, gdje su zaista politički subjekti pokušavali dokazati opravdanost svojih zakona”, kazao je.

Istakao je da su sve odluke CIK-a na koje je neko imao pravo žalbe išle prema Apelacionom odjelu Suda BiH.

Naglasio je da je odluka o potvrđivanju rezultata donijeta u zakonskom roku, s tim da će kada se uslovi steknu i u izbornoj jedinici Stolac vrlo brzo imati rezultate.

“Sutra donosimo pojedinačne zaključke o pokretanju odgovornosti izborne administracije, odnosno pojedinačno za određene kandidate za koje postoje indicije da su u Općini Stolac dovele do opstrukcije izbornog procesa. Nakon tog postupka timovi ispred CIK-a će mislim, po našoj trenutnoj dinamici rada, ići na lice mjesta u Stolac i uzimati izjave u skladu s odredbama važećih zakonskih propisa i nakon svih tih izjava predložit će CIK-u određene mjere, a kada te odluke postanu pravosnažne steći će se uslovi da se donese odluka o poništenju izbora u izbornoj jedinici Stolac”, pojasnio je.

CIK će 8. novembra dodijeliti certifikate o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama općina, te gradskim vijećima i skupštinama.

Na izborima je 3.255.018 registrovanih birača, a glasalo je 1.782.831 ili 54,77 posto birača s pravom glasa.

Lokalni izbori 2. oktobra su se proveli za 74 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u Bosni i Hercegovini, četiri gradska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini i  Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Advokat aktuelnog načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića Nedim Ademović podnio je ranije Ustavnom sudu BiH apelaciju i traži privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora za načelnika Općine Srebrenica, dok se ne donese konačna presuda Ustavnog suda BiH.

Tu informaciju za Fenu je potvrdio Duraković, koji je kazao da je svih pet predsjednika probosanskih stranaka – Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Stranke demokratske partije (SDP), Stranke za BiH (SBiH) i Demokratske fronte (DF) – potpisalo spomenuti dokument.

Dosadašnji načelnik Srebrenice kazao je, nakon odluke Apelacionog odjela Suda BiH kojom je odbijena žalba za poništenje izbora u Srebrenici, da poštuje tu odluku, ali da se na tome neće završiti te da će nastaviti pravnu borbu.

Proces glasanja u Srebrenici

Tada je i Durakovićev advokat najavio da će u najskorije vrijeme od Ustavnog suda BiH tražiti privremene mjere zabrane objavljivanja konačnih rezultata za načelnika Općine Srebrenica, navodeći da izbori u Srebrenici nisu bili fer i demokratski te da stoga nastavljaju borbu.

U žalbi Sudu BiH aktuelni načelnik Srebrenice naveo je neregularnosti u provođenju izbornog procesa, kao što su glasanje sa neregularnim dokumentima te prisustvo policije u Općini Srebrenica kada, kako se navodi, izborni materijal nije bio pod nadzorom Općinske izborne komisije.

Također, predmet žalbe bila je i odluka CIK-a da ne uvrsti gotovo 2.000 koverata s glasovima pristiglim poštom nakon 4. oktobra, iako su bili označeni žigom od 2. oktobra, kada su održani lokalni izbori u BiH.

Duraković je ranije ovog mjeseca CIK-u Bosne i Hercegovine predao zahtjev za ponovno brojanje glasova na lokalnim izborima u Srebrenici.

U pratnji advokata Ademovića predao je zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima u Srebrenici, kao i glasova pristiglih poštom.

Prethodno je i iz Stranke demokratske akcije najavljeno da će koalicija probosanskih stranaka, u kojoj su uz SDA još i Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH, podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima koja se odnose na Općinsko vijeće Srebrenice.

Centralna izborna komisija BiH je nedavno objavila da je, prema utvrđenim rezultatima lokalnih izbora, Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, novi načelnik Srebrenice.

Izvor: Agencije