CIK potvrdio rezultate lokalnih izbora u BiH

Potvrđeni rezultati izbora bit će dostupni javnosti na internetskoj stranici CIK-a BiH www.izbori.ba (AP)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je u utorak, u zakonom utvrđenom roku, donijela Odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su održani 7. oktobra.

U saopćenju nakon sjednice CIK-a u Sarajevu se navodi da su rezultati konačni i da mogu biti provedeni, a CIK će uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim načelnicima i gradonačelnicima uručiti 13. novembra u Sarajevu.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim odbornicima, odnosno poslanicima u Skupštini Brčko distrikta, bit će dostavljena posredno.

Iz CIK-a napominju da će uručenje uvjerenja o dodjeli mandata u izbornim jedinicama za koje nisu potvrđeni izborni rezultati biti naknadno upriličeno.

Nepotvrđeni rezultati

U saopćenju CIK-a podsjećaju da rezultati nisu potvrđeni u izbornim jedinicama Istočni Drvar, Istočni Mostar i Vukosavlje, jer su na pojedinim redovnim biračkim mjestima u ovim lokalnim zajednicama izbori poništeni.

Rezultati nisu potvrđeni u izbornim jedinicama Gradiška za Skupštinu opštine (SO), Kotor Varoš, Srebrenica, Šekovići, Milići i Bosansko Grahovo za načelnike i lokalne parlamente te za gradske skupštine Banje Luke i Prijedora.

U saopćenju se ističe da ovi rezultati nisu potvrđeni, jer odluke CIK-a donesene po zahtjevima za ponovno brojanje ili poništenje izbora u tim izbornim jedinicama nisu postale pravosnažne.

Potvrđeni rezultati izbora bit će dostupni javnosti na internetskoj stranici CIK-a BiH www.izbori.ba i bit će objavljeni u službenim glasilima u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije