CIK potvrdio rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini

U ponedjeljak je CIKBiH, postupajući po rješenjima Apelacijskog odjela Suda Bosne i Hercegovine, izmijenio utvrđene rezultate Općih izbora 2018. (Arhiva)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je rezultate Općih izbora u toj državi, održanih 7. oktobra ove godine.

Na današnjoj sjednici donijela je odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. Sastavni dio odluke jest detaljan tabelarni prikaz rezultata za svaki izborni nivo, po osnovnim izbornim jedinicama, biračkim mjestima, političkim subjektima i kandidatima, prenosi Anadolija.

Potvrđeni rezultati ne sadrže dodijeljen po jedan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. U ponedjeljak je CIKBiH, postupajući po rješenjima Apelacijskog odjela Suda Bosne i Hercegovine, izmijenio utvrđene rezultate Općih izbora 2018.

Izmjene su u vezi s primjenom člana 10.1 stav (3) i člana 11.1 stav (2) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se odnose na zastupljenost konstitutivnih naroda u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Narodnoj skupštini RS-a. Nedostajući mandati bit će dodijeljeni dopunskom odlukom.

CIKBiH obavještava sve kandidate koji su osvojili mandate na Općim izborima 2018, a koji su odlučili odbiti osvojeni mandat, da mogu lično u sjedištu CIKBiH (Danijela Ozme 7, Sarajevo) potpisati Izjavu o odbijanju mandata ako žele da CIKBiH dodijeli zamjenske mandate prije održavanja konstituirajućih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Rok za konstituiranje kantonalnih skupština jest deset dana, a 20 za entitetske parlamente i 30 za državni parlament.

Članovi Predsjedništva

Prema utvrđenim rezultatima, za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabran je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović s osvojenih 212.581 ili 36,61% glasova.

Novi član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda jest kandidat Demokratske fronte Željko Komšić s osvojenih 225.500 ili 52,64% glasova.

Član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda iz RS-a jest kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik s osvojenih 368.210 ili 53,88% glasova.

Nova predsjednica bh. entiteta RS kandidatkinja je SNSD-a Željka Cvijanović s osvojenih 319.187 ili 46,97% glasova.

Novi stari potpredsjednik bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda kandidat je Koalicije “Zajedno” Ramiz Salkić s osvojenih 21.116 ili 3,11% glasova, a novi stari potpredsjednik iz hrvatskog naroda kandidat je koalicije HDZBiH, HSS, HKDUBiH, HSP-HNS Josip Jerković s osvojenih 5.811 ili 0,87% glasova.

Na Općim izborima birana su 42 zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kao i zastupnici u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Izvor: Agencije