CIK traži novo brojanje glasova na još 12 mjesta

Preporuku za prebrojavanje glasačkih listića CIK-u je dostavio glavni kontrolor (Reuters)

Centralna izborna komisija BiH (CIK) naložila je da se ponovno izbroje glasački listići sa 12 biračkih mjesta u 10 izbornih jedinica.

Nalog je uslijedio nakon izvještaja glavnog kontrolora za obradu podataka, po kojem na datim biračkim mjestima nije moguće verificirati rezultate izbora, s obzirom na velika odstupanja u testu tačnosti.

Sa tih 12, ukupan broj biračkih mjesta za koje treba ponoviti brojanje je 31, a svi će biti izbrojani u četvrtak, u prisustvu izbornih posmatrača i članova CIK-a, koji nastavljaju kontrolu glasova.

Biračka mjesta na kojima će brojanje glasačkih listića biti ponovljeno nalaze se na području izbornih jedinica Tuzla, Srebrenik, Bihać, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Lukavac, Čelić, Breza, Milići i sarajevskoj opštini Novi Grad.

SDS: Odluka na Bošnjacima

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je kako ova stranka želi ući u novo Vijeće ministara, odnosno u vlast na nivou Bosne i Hercegovine, te kako se stvari lome na principu hoće li, u stvari, ostati isti princip vlasti, odnosno, hoće li lider SNSD-a Milorad Dodik, uz Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demiokratske zajednice Bosne i Hercegovine, biti dominantan u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i u Vijeću ministara.

“To je osovina koja je bila dominantna u prethodnom periodu i koja je diktirala stvari, odnosno, diktirala političku krizu. Razumijem zašto Čović insistira da mora biti Dodik taj koji će biti u ime [bh. entiteta] Republike Stpske u vlasti, jer jednostavno on ima politički dogovor sa Dodikom da guraju zajedno projekat koji dominantno drži Čović kao svoju političku platformu oko budućih promjena Dejtonskog sporazuma i rješavanja pitanja Hrvata”, kazao je Bosić, prenosi agencija Fena.

“Naša pozicija je drugačija. Mi smatramo da u tom slučaju ne treba stajati ni na stranu Hrvata, ni na stranu Bošnjaka, nego pokušati naći dogovor koji je prihvatljiv za sve.”

Bosić je dodao kako će tu dominantno odlučivati bošnjačke političke stranke, odnosno stranke iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine koje nisu HDZ, o tome da li će dopustiti da i u budućoj vlasti osovina Dodik – Čović bude ta koja diktira stanje u državi.

Na upit da li to znači da takav stav HDZ-a već u startu, u izvjesnom smislu, slabi poziciju SDS-a u pregovorima, Bosić naglašava da je praktično na bošnjačkim strankama da odluče.

“Imaju mogućnost da biraju hoće li nastaviti politiku konflikta i međunacionalnih odnosa, ili će početi neku drugu politiku. Mi smatramo da u Bosni i Hercegovini, da bi krenula naprijed, treba promijeniti osnove politike. Treba, slažem se, rješavati i ova otvorena pitanja, koja se tiču, prije svega, [pitanja] ‘Sejdić – Finci’, pa i položaja Hrvata, ali ne na osnovu nerealnih želja, nego na osnovu toga kako omogućiti ljudima da bolje žive i da njihova djeca mogu ovdje da ostvare perspektivu. Ukoliko se nastavi politika kao u protekle četiri godine, to neće biti moguće”, rekao je lider SDS-a.

SNSD za širu koaliciju

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je kako bi koalicija SNSD – Demokratski narodni savez – Socijalistička partija trebala imati 44 mandata u Narodnoj skupštini RS-a, odnosno većinu za formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Radojičić je naveo da su ovo podaci SNSD-a, dok prema nezvaničnim podacima CIK-a ova koalicija bi trebalo imati 43 mandata, jer im nedostaje još 11 posto prebrojnih glasova.

“Smatramo da se Narodna skupština, vlada i vijeće naroda RS-a mogu i trebaju konstituisati do kraja ove godine. Prema nezvaničnim rezultatima opštih izbora, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Milorad Dodik je pobijedio za predsjednika RS-a i ne postoji ni teoretska mogućnost za promjenu ovog rezultata”, rekao je Radojičić u ponedjeljak u Banjaluci.

On je istakao da je dijaspora, odnosno bošnjački glasači, uglavnom glasala za kandidata Saveza za promjene za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića, čija prednost je uvećana u odnosu na kandidata koalicije SNSD-DNS-SP Željku Cvijanović.

“Željeli bismo da imamo i širu koaliciju u parlamentu RS-a. Zainteresovani smo za razgovor sa vanstranačkim ličnostima, sa kvalitetnim ljudima iz opozicionih redova, osim sa sadašnjim rukovodstvom SDS-a, kao i za recipročno zastupanje dvije entitetske vlade i formiranje Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, pojasnio je Radojičić.

Matematički kapacitet

Prema njegovim riječima, još se ne razgovara o imenima kandidata za pojedinačne funkcije, a na nivou Bosne i Hercegovine se mora poštivati princip rotacije.

Radojičić je rekao da je SNSD zabrinut zbog dugog procesa brojanja glasova u CIK-u BiH.

“Tačno je da ova institucija poštuje Izborni zakon Bosne i Hercegovine, kojim je predviđen ovakav sporovozni tok brojanja glasova i objavljivanja rezultata opštih izbora, ali nije shvatljivo da 10 dana od zatvaranja redovnih biračkih mjesta i dalje nedostaje 10 odsto rezultata”, kazao je Radojičić te napomenuo kako je potrebno što prije objaviti kompletne rezultate, da bi se pristupilo formiranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Radojičić je naveo kako je najjasnija situacija izbornih rezultata za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i da su mandati potpuno jasni.

“Izvjesno je da će SNSD imati šest mandata, DNS jedan. Postoji jasna većina u Parlamentarnoj skupštini za formiranje Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, jer SNSD sa koalicionim partnerima, Strankom demokratske akcije i HDZ-om BiH, ima matematički kapacitet”, dodao je Radojičić i pozvao ove dvije stranke da, kao pobjednici izbora u Federaciji, pristupe razgovorima o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije