Ciklon ometa potragu za malezijskim avionom

Brodovi koji traže ostatke aviona sa leta MH370, nastavit će potragu (EPA)

Tropski ciklon koji se kreće preko Indijskog okeana prema jugu zaustavio je u utorak zračnu potragu za nestalim malezijskim avionom, dok je američki podmorski robot gotovo dovršio predviđenu pretragu dijela morskog dna, ne pronašavši bilo kakvog traga olupini Boeinga 777, prenose agencije.

Svakodnevna zračna i morska potraga za avionom na letu MH370, koji je nestao 8. marta s 239 putnika i članova posade, fokusirana je na područje okeana sjeverozapadno od australskog grada Pertha, gdje su mogući ostaci snimljeni iz satelita i gdje su uhvaćeni signali za koje se vjeruje da su iz crne kutije nestalog aviona, prenosi Hina.

Pošto je u utorak deset aviona i deset brodova trebalo nastaviti potragu, australske vlasti suspendirale sve letove su zbog loših vremenskih prilika koje je izazvao tropski ciklon Jack.

Opasna potraga

“Ocijenjeno je da sadašnje vremenske prilike … veliki valovi i loša vidljivost … sve aktivnosti zračne potrage čine beskorisnima i potencijalno opasnima”, navodi se u saopćenju zajedničkog štaba potrage, prenosi Reuters.

Brodovi koji traže ostatke aviona nastavit će s potragom, dodao je štab.

Podmorski robot Bluefin-21 trebao bi u srijedu dovršiti pretragu dijela morskog dna gdje se vjeruje da bi se mogao nalaziti avion.

Australske vlasti objavile su da robot još uvijek nije pronašao nikakvog traga olupine.

Izvor: Agencije