CineLink – najvažnija platforma za razvoj filmova autora iz regije

CineLink je program koji promovira rad regionalnih filmskih autora (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kao jedan od najagilnijih dijelova Sarajevo Film Festivala program CineLink ima misiju da razvija ideje filmskih autora i pomaže da se naprave umjetnički prepoznatljivi filmovi.  Na ovogodišnjem CineLink programu već je odabrano sedam projekata koji će stručnu, konsultantsku i profesionalnu podršku dobiti u radu i saradnji sa najznačajnijim regionalnim filmskim radnicima, a opredijeljenost voditelja CineLinka da njihova pažnja bude posvećena isključivo autorima iz regije jugoistočne Evrope jedan je od načina da se pruži neophodni poticaj regionalnim autorima u njihovim nastojanjima da snimaju dugometražne igrane filmove.

Svake godine na CineLink program prispiju desetine aplikacija, a tim odabranih filmskih radnika bira one za koje vjeruje da u konačnici mogu biti uspješni igrani filmovi. Jovan Marjanović iz SFF-a kaže da sedamdeset procenata prijavljenih filmova na kraju završe kao snimljeni filmovi, a o važnosti CineLink programa najrječitije govori podatak da je jedan film koji je prispio u fazi ideje nakon snimanja i distribucije, dobio nagradu Američke filmske akademije.

Sa CineLinka do Oscara

„Naš najuspješniji film je dobitnik Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Šaulov sin bio je prije sedam, osam godina kod nas na radionici samo sa idejom za scenarijem, a Laszlo Nemes je danas jedno od neizostavnih imena u povijesti evropske kinematografije“.

Marjanović kaže da se ne smije zanemariti činjenica da Sarajevo Film Festival svjesno, kao svojevrsnu poslovnu i umjetničku strategiju, uzima sebi u zadatak da promoviše regionalne filmske projekte i da je to ono što SFF čini posebnim i drugačijim kada se odmjerava sa festivalima kakvi su oni u Kanu i Berlinu koji, posebice u posljednje vrijeme, interesovanje sa nacionalnih kinematografija prebacuju na filmska zbivanja iz drugih krajeva svijeta.

„Pa ja bih rekao da je SFF od kada ima jedan regionalni pristup postao mjesto ulaska na tržište mnogim autorima i producentima upravo iz regiona. Dodao im je tu dozu konkurentnosti i naravno da u takvoj konstalaciji autori iz regije rado dolaze u Sarajevo. U drugim zemljama nije takav slučaj. Kan i Berlin primjerice – njihov fokus i nije na njemačku i francusku kinematografiju nego na druge dijelove svijeta, jer žele da privuku talente iz svih dijelova svijeta. Naš je razlog bio da ojačamo region i da kod kuće napravimo nešto kako za autore iz BiH tako i iz regiona, jer samo umreženošću možemo kreirati filmove koji će u startu imati veću prođu na tržištima“, zaključuje Marjanović.

O značaju CineLink programa najiskrenije govore autori čiji su projekti prošli selekciju i uvršteni su CineLink koprodukcijski market, što znači da su prešli onu veliku, tešku i nevidljivu liniju koja ideju dijeli od njene realizacije. Ovogodišnjih sedam filmskih projekata sada ima dobre šanse da u jednom produkcijski realnom vremenu postanu dugometražni igrani filmovi.

Sučeljavanje sa drugačijim mišljenjem

Jedan od takvih je i film Holy Emy rediteljice Araceli Lemos u kojem autorica ima ideju da prati život mlade Filipinke koja u Ateni nastoji da iz krhotina sjećanja rekonstruiše priču svoga života. Lemos kaže da je učestvovanje na forumima kakav je CineLink izuzetno važno jer su to mjesta na kojima se intimne ideje sučeljavaju sa drugim mišljenjem i drugačijom perspektivom.

„Ovo je moj prvi dugometražni film i riječ je o filmu u kojem portretiram filipinsku djevojku u Ateni koja otkriva da se nalazi u misterioznom stanju. Zbog toga su ona i njena sestra razvili jednu vrstu odbrambene mreže oko sebe. Film prati Emy koja otkriva da je njeno stanje povezano sa prošlošću za koju ona ne zna kakva je. Ovo je prvi put da jedan projekat dijelim na forumu kakav je Cine Link. Prije sam uglavnom sve radila isključivo sama, a sada je došlo vrijeme da vidim autsajdersku perspektivu“.

U Sarajevo su došli i autori još jednog grčkog filma sa željom i nadanjem kako će bosanska prijestolnica biti mjesto na kojem će njihove ideje dobiti neophodni poticaj kako bi se razvile u dugometražni igrani film. Producentica filma The dragon has come Maria Drandaki kaže da u Sarajevu nije prvi put, a razlog zbog kojeg se vraća po treći put je jednostavan. Sarajevo i njegov filmski festival postali su najsnažnija platforma za promoviranje filmskih ideja u cijeloj regiji.

„Ove godine sam treći put gošća festivala i CineLinka i protekla dva puta radila sam na razvoju vlastitih projekata i ovo mjesto smatram veoma važnim za završavanje svojih filmova. Ovo je velika platforma za mlade režisere i glumce iz regije, jer je ovo mjesto na kojem se susrećemo sa veoma važnim i uticajnim profesionalcima koji vam pomažu da se probijete na međunarodnoj filmskoj sceni“.

Pomoć filmskih profesionalaca

Režiser potencijalnog filma The dragon has come Christos Passalis u razgovoru za Al Jazeeru kaže da je SFF najvažnija regionalna destinacija za mlade i neafirmisane filmske autore. To je mjesto na kojem se ideje pretvaraju u filmove, kaže ističući kako je CineLink program u kojem filmski autori dobivaju neprocjenjive savjete najuglednijih regionalnih i evropski filmskih profesionalaca.

„Drugi put sam u Sarajevu. Sada sam u drugoj ulozi na festivalu i u Sarajevu. Sada dolazim kao scenarist i reditelj svog prvog dugometražnog filma. Imam osjećaj da je film u veoma ranoj fazi, ali za mene je ovo najbolje vrijeme za nastavak razvoja filma, jer ću scenarij otvoriti prema drugim ljudima i profesionalcima koji će biti objektivni u svojim savjetima, jer me ne poznaju i ne mare za mene i nisu ni na koji drugi način povezani sa mnom privatno. To je velika i važna stvar za svakog ko želi snimiti film“.

CineLink je od prošle godine proširio svoje prvobitno utemeljene programske i radne smjernice i smjelo se počeo razvijati u savremenim i atraktivnim pravcima. U nastojanju da regionalnim autorima otvori što više međunarodnih producentskih vrata SFF se odlučio da kroz CineLink program podrži ideje o snimanju dramskih i televizijskih serija. Otvaranje regije prema industrijskom razmišljanju kada je riječ o televizijskoj i filmskoj produkciji potencijalno može revolucionalizirati filmski biznis regije i učiniti ga atraktivnim, lukrativnim i svjetski važnim kaže producent iz Srbije Miroslav Mogorović.

Razvoj televizijske i filmske industrije

„Ono što smatram mnogo interesantnijim ove godine jeste fokus na dramu odnosno na tv serije, jer SFF i CineLink time pokazuju kapacitet da prate nove trendove i interes publike tako da nismo ostali zaljubljeni u svoju umjetnost i opredeljeni da pravimo filmove za koje kažu da teško komuniciraju sa publikom. Nego da pokušavamo da nađemo svoje kapacitete i da napravimo formate koji postaju sve interesantniji, a to su TV serije. Sekcija CineLink je nešto što će imati svoju veliku vidljivost ne samo u regionu. Siguran sam da će neke od serija iz regiona bivše Jugoslavije imati uspjeha. To će biti audio-vizulena djela koja će moći da putuju kao što su to skandinavske serije, gdje nije bitno da li je riječ o danskim, švedskim ili norveškim serijama“.

Za prvih sedam odabranih CineLink projekata voditeljica programa Amra Bakšić – Čamo rekla je da su “ tematski raznoliki, autentični, strastveni, duhoviti i originalni projekti nekih od najuzbudljivijih mladih autora iz naše regije koji svoju publiku potiču na razmišljanje.”

A odabrani su projekti: Africa, režiserke Maye Vitkove, Cat in the wall režiserki Mine Mileve i Vesele Razakove, Desire Lines režisera Daneta Komljena, The dragon has come Christosa Passalisa, The Hive režiserke Eylem Kaftan, Holy Emy režiserke Arceli Lemos i Take me home režisera Balzsa Simonyia.

Izvor: Al Jazeera